Tid til blindstrigling i marken

21. april 2023

Blindstrigling er en hurtig og effektiv måde at bekæmpe frøukrudt. Den første strigling skal gennemføres inden afgrøden kommer op.  Vi anbefaler kun at blindstrigle, hvis du kan se spirende ukrudt i jorden. Blindstrigler du for tidligt, har det nemlig ingen effekt og du risikerer at fremprovokere spiring af ukrudt istedet. 

Der er mange som i disse dage etablerer de forårssåede afgrøder. Der mangler stadigvæk en del at blive etableret, og det er vigtigt ikke at forcere noget mht. såbed, da det er økologens bedste værktøj til at opnå en succesfuld vækstsæson.

Vejrudsigten for den kommende uge lover faldende temperaturer, samt nedbør. Vi ved at i kolde perioder, så spirer ukrudtet mere villigt frem end kulturafgrøden, og dermed har vi en risiko for at ukrudtet kommer til at dominere i marken. Her kommer 3 lette trin til hvordan du laver en god blindstrigling:

  1. Den første blindstrigling skal være 3-6 dage efter såning. Optimalt lige inden afgrøden kommer op, og der er små hvide ukrudtsspirer, når hånden trækkes igennem jordoverfladen. Du ved, at du har ramt det rette tidspunkt, når der efter blindstriglingen er et fint grønt skær over marken fra det fremspirede korn, som lige er kommet til syne pga. striglingen. Dette kan gøres 1-2 gange alt efter behov.
  2. Det optimale blindstriglingsvejr er solrigt og gerne med en god brise. Formålet er nemlig at rive ukrudtet op og udtørre det. Kør gerne både om formiddagen og eftermiddagen den samme dag, når vejret er optimalt.
  3. Ved blindstrigling køres 6-14 km/t, i 2 cm dybde. Hvis der køres for stærkt begynder striglen at hoppe for meget. Hvis der køres for langsomt opnår man ikke, at tænderne bevæger sige fra side tid side og mister meget effekt. Tænderne har typisk en angrebsvinkel på omkring 45 grader for at arbejde optimalt.

Når afgrøden er kommet op, er det for sent at blindstrigle. Dette er fordi afgrøden er mest følsom fra spiren er kommet godt op over jordoverfladen til den er på 3-4 bladstadiet. Herefter kan der ukrudtsstrigles, hvis det er nødvendigt 1-2 gange. Du skal generelt strigle i 2 cm dybde. Som regel er det ikke muligt at køre lige så hurtigt, som ved en blindstrigling, da du så kan skade afgrøden for meget.

Det anbefales, at du går ud i marken og kigger efter inden du blindstrigler. Rod i jorden og se om der er ukrudtsspirer til stede. Ligger de som små, hvide trevler i jorden, som på billedet, så vil du have en god effekt af blindstriglingen.

Derfor:– gå ud i marken – tjek fremspiring – tag stilling – kør

Yderligere oplysninger kontakt økologikonsulent Per Jensen

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.