Tidlig udbringning af husdyrgødning gavner også klimaet
21. januar 2021Lattergas dannes når bakterier i jorden omdanner husdyrgødningen til nitrat eller frit kvælstof. Det kan foregå både under iltrige og iltfattige forhold. Og det er ikke styrbart på andre måder end at begrænse den mængde kvælstof, der ikke er bundet ved optagelse i planterne, eller optaget på anden måde.
Det gælder derfor om at opnå en så høj udnyttelsesprocent som muligt, også i denne sammenhæng. Forskellige forsøg viser at gylle nedfældet tidligt forår før såning har en udnyttelsesprocent der er 5 % højere end gylle udbragt sent forår.
Emissionerne af lattergas er indtil videre beregnet til 1 % af kvælstoftilførslen og det lyder jo ikke af ret meget, men da lattergas er en meget stærk klimagas – ca. 300 gange stærkere end CO2 – betyder det alligevel en del.
I beregning af klimabelastningen fra husdyrgødning indgår 4 faktorer:
- Den omsætning, der sker i jorden og hvor man regner med at ca. 1 % ender som lattergas.
- Der sker også en fordampning af ammoniak, som indirekte fører til dannelse af en mindre del lattergas.
- Der sker en udvaskning, som ligeledes indirekte fører til dannelse af en mindre del lattergas.
- For at gøre beregningen komplet, tager man også udledningen med fra den mængde handelsgødning, der skal erstatte den gylle der nu er brugt på den økologiske mark.
Ved udbringning af 100 kg total N i kvæggylle svarer det til ca. 1,2 ton CO2 ækv. pr. ha. og tidlig udbringning vil spare klimaet for ca. 60 kg CO2 ækv. pr ha.
Tidlig udbringning kræver naturligvis, at det er muligt at køre med tunge maskiner på marken. Vejret kan vi ikke styre, men vi kan planlægge i god tid, så gylle og maskiner er klar, præcis når de optimale forhold er til det.
Inden 2030 skal Danmark have reduceret udledningen af drivhusgasser med 70 % og i 2050 skal vi være klimaneutrale. Så alt tæller og der er ingen grund til at vente.
Skrevet af Marianne Tesdorpf