Tidlige regnskaber: Griseproducenterne er delt i to lejre
12. marts 2024De danske griseproducenter er reelt delt i to lejre, når det gælder indtjeningen i 2023.
Det er gået særdeles godt for producenterne af 30 kilos smågrise til eksport, men billedet er fuldstændig anderledes, når det gælder de landmænd, der producerer slagtegrise.
Driftsøkonomikonsulent i Spiras, Mathias Struck Jürgensen, konstaterer, at der er en markant fremgang i resultatet efter finansiering hos producenterne af sohold 30 kilo.
Selvom renteudgifterne er tredoblet til 1,5 millioner kroner, så er resultatet endt på 4,3 millioner kroner gennemsnitligt i 2023. Det skal sammenlignes med et resultat på 1,8 millioner kroner året før.
Mindre træk på kassekreditterne
Mens gælden til realkredit nærmest er uændret, så faldt gælden til pengeinstitutter, og der har været et markant mindre træk på kassekreditterne. Der var 2,4 millioner kroner til konsolidering, mens soliditeten er gået i vejret fra 21 til 25 procent.
Producenterne af slagtegrise kan ikke følge med her. Resultatet efter finansiering var i 2022 på 3,7 millioner kroner – men er i 2023 faldet til 409.000 kroner.
Konsolideringen hos slagtegriseproducenterne var på 71.000 kroner i gennemsnit, mens soliditeten er uændret 22 procent.
Det betaler sig at være loyal over for gode samarbejdspartnere
Økonomirådgiver i VKST Caspar Elkjær tilføjer, at udviklingen på afregningen for smågrise har ændret sig en del igennem de seneste tre år.
I 2021 var den beregnede notering væsentligt højere end puljenoteringen, og i 2022 var de meget ensartede, men i 2023 har de byttet rundt, og puljenoteringen har været højest.
Det kan ikke svare sig at ”hoppe” frem og tilbage
-Kigger vi på 10 år i gennemsnit, ligger pulje og beregnet notering meget ens, hvilket også betyder, at det ikke kan svare sig at ”hoppe” frem og tilbage, men i stedet være loyal over for sine gode samarbejdspartnere, konkluderer Casper Elkjær.