Tidlige regnskabstal: Det betaler sig at være dygtig håndværker
11. februar 2022Der er flere ting i den landsdækkende analyse af de tidligere regnskaber, der tyder på, at landmændene har øje for bundlinjen. For de landmænd, der tænker strategi ind i virksomheden og samtidig udmærker sig som en dygtig håndværker, klarer sig flot igennem 2021 på alle driftsgrene.
Den landsdækkende regnskabsanalyse, som VKST har foretaget sammen med LandboSyd, LandboNord og KHL rummer data fra mere end 250 landbrugsregnskaber. Dataene tegner et billede af dansk landbrug anno 2021 og giver et solidt grundlag for prognosen for 2022.
Overordnet set har mælkeproducenterne haft et godt år, hvor de blandt andet har formået at øge deres egenkapital med knap 25 pct., mens griseproducenterne blev hårdt ramt pga. svigtende priser på grise. Planteavlerne har haft en god indtjening i 2021. I marken fik planteavlerne gode priser for deres produkter.
Landmændene ruster sig til fremtiden
Det gode budskab er helt klart, at danske landmænd i det store hele afvikler gæld og ruster sig til fremtiden ved at betale af på deres bankgæld og blive mere klimaeffektive – blandt andet ved at øge fodereffektiviteten.
Landmanden anno 2022 har lyttet til de gode råd om konsolidering og afdrag på gæld og har et ændret mindset i forhold til, at der vil være store og uforudsete udsving på markedet.
Afdelingsleder for økonomirådgivningen i VKST, Mie Nøhr Andersen, ser tydeligt i resultaterne, at det betaler sig for landmanden at være en dygtig håndværker:
– Det er for alle tre driftsgrene de landmænd med en høj effektivitet, der gør det bedst. De har en høj toplinje. Og det viser bare, at det gør en forskel, om man får de sidste ører samlet op – særligt i et højprismarked som for planteavl og kvæg, siger Mie Nøhr Andersen og fortsætter:
– Men også hos griseproducenterne kan vi se, at de bedste resultater er dem, der har en højere effektivitet end gennemsnittet.
Hun råder derfor landmændene til at tage fat i deres rådgivere og finde ud af, hvordan de får samlet alt op og får optimereret og effektiviseret.
Et udfordrende år i vente på alle tre driftsgrene
På baggrund af den omfattende regnskabsanalyse af de mere end 250 regnskaber kommer de fire rådgivningsvirksomheder med følgende prognoser:
Planteavlere: Et år på samme gode niveau som i 2021 – dog kommer gødning til at spille en rolle, da prisen på gødning er tredoblet på kort tid.
Mælkeproducenter: Året er startet godt, og der er tegn på, at det høje prisniveau fortsætter i 2022. Der vil være et fortsat fokus på effektiviteten både på ydelse og foder. Indtjeningen forventes derfor at være højere.
Griseproducenter: Udfordrende år. Stigning i foderpriserne og pres på salgspriserne gør det til en stor udfordring, hvis der ikke sker en ændring i markedet. Det afgørende i den sammenhæng er timingen af, hvornår den forventede prisændring sker.
Du kan læse mere og se graferne og resultaterne fra de tre driftsgrene i artiklerne her:
- Griseproducenterne bevarer soliditeten på trods af omstændighederne
- Et godt 2021 for mælkeproducenterne
- 2021 var et godt år for planteavlerne – og 2022 kan blive det samme
Økonomirådgiver Casper Elkjær Christensen fra VKST fremlægger her resultaterne fra de tre driftsgrene