”Trafiklyset” er åbent – grønne, gule og røde marker kan nu tjekkes

16. september 2021

Det er nu muligt i internet Markkort (IMK), at følge med i udviklingen af, om dine marker er grønne, gule eller røde.

Trafiklyset giver en ret god indikation af, om LBST vurderer om aktivitetskravet er opfyldt for at kunne få udbetalt grundbetaling. Det opfylder man ved at dyrke en 1-årig afgrøde eller ved at afgræsse eller tage slæt på græsarealerne. Markerne med de ”normale” høstafgrøder, vil i mange tilfælde derfor være grønne nu.

Der vil dog stadig være fysisk kontrol på enkelte typer af arealer – det drejer sig om:

Permanente og flerårige afgrøder, særlige brakformer, afgrøder i drivhus eller artikel 32 arealer

  • Alle græsmarker er stadig gule – men hold øje med dem
  • Arealer der ikke bliver støtteberettiget skal ”frameldes” Grundbetaling
  • oktober kan marken ”farves” rød – det udløser en høring

Er din mark grøn:

Her betragter man det som om at LBST ser aktivitetskravet som værende opfyldt. Disse arealer vil ikke blive trukket ud til en kontrol – medmindre der eksempelvis bliver kontrolleret på ”Pleje af græs og naturarealer”. Hvis ikke det lever op til grundbetaling der, vil der kunne blive givet en sanktion, selvom marken er grøn, men marken vil ikke blive rød i trafiklyset.

Er din mark gul:

Her betyder det, at der på nuværende tidspunkt ikke har været mulighed for, at konstaterer om kravene for grundbetaling er opfyldt. Rigtig mange græsmarker er stadig gule i trafiklyset, men det behøver ikke at betyde de ikke er slået eller afgræsset. Data fra satellitbillederne er forsinket imellem 7-14 dage derfor kan der sagtens være sket en udvikling på arealerne efter trafiklyset er blevet vist.

Et godt eksempel er denne mark 1-0 på billede 1. Den er er gul og ser ud som på det viste billede 2. Arealet er der taget et slæt på, og det er afgræsset siden juli måned.

En vigtig detalje er dog, at de gule græsmarker, der ikke er slået eller afgræsset endnu, skal der være ekstra fokus på.  De marker vil, hvis der ikke gøres noget, ende som røde, og gå ud til en høring efter 11. oktober.

Er din mark rød:

11. oktober – 14 dage før at arealerne skal leve op til grundbetaling bliver markerne røde, hvis det på satellit vurderes at man ikke har levet op til aktivitetskravet. Er marken rød 11. oktober vil man modtage en høring, hvorefter man har 3 muligheder for at svare:

  1. Hvis man ikke har opfyldt aktivitetskravet, kan man stadig i høringsperioden nå at gøre det. Her kan man køre ud og slå arealet, eller lade det afgræsse. Derefter skal man indsende billedet via LBST App, af den berørte mark
  2. Hvis man mener at aktivitetskravet er opfyldt på den givne mark eller evt. kun på delarealer, skal man tage billeder af hele eller dele af arealet, og indsende det via Appen. Trækker man areal ud inden d. 25. okt., skal det også tilrettes i Fællesskemaet, hvor man indtegner delarealerne og trækker dem ud af grundbetaling
  3. Drejer det sig om at en hel mark, undgår man sanktion ved at tække marken ud af Fællesskemaet, eller fravælge grundbetaling.

Det er vigtigt at man reagerer på et evt. Høringsbreve – ellers bliver man sanktioneret efter de gældende regler. Det gælder også hvis man er enig eller delvis enig i høringen. Dokumentation for overholdt aktivitetskrav, kan kun sendes igennem Appen, hvor man logger på med Nem ID.

Kan din konsulent svare på en høring i Appen?

Ja – det vil være muligt hvis der er afgivet en fuldmagt til virksomheden. Et billede af en mark der er rød/i høring skal tages gennem appen, da det skal GPS bestemmes. Enten gør man det selv som ansøger, og derfra får hjælp af konsulenten, via fuldmagt til at indsende. Ellers er muligheden også, at konsulenten både tager billedet og indsender via fuldmagt.

Der er nogle helt specifikke krav til hvordan billederne skal tages og hvor mange der skal sendes med. Der er lavet en udførlig vejledning på Landbrugsstyrelsens hjemmeside, hvor det også er muligt at læse mere om både trafiklyset, og brugen af appen.

Appen kan hentes til alle smartphones og hedder ”Landbrugsstyrelsen” og den er funktionel fra oktober måned, hvor de røde marker bliver synlige.

Yderligere oplysninger kontakt VKST Planteavl 70279000.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Planteavl

8. april 2025

Sådan holder du gårdspladsen fri for ukrudt – uden brug af glyphosat

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)