Tromling – eller ej?

26. marts 2025

Der er to argumenter for at tromle vårsæd; sten eller meget tør jord og ingen udsigt til regn – men hvornår skal vi egentlig tromle vores marker, og hvornår skader vi jorden og afgrøden med tromlen? Læs vores anbefalinger her.

Af Maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST

  • Pas på med ukritisk at tromle vårsæd. Lyse striber i vårbyg i traktorsporene efter tromlen ses hvert år mange steder – og det koster udbytte!
  • Sten bør være det væsentligste argument for tromling
  • Tromles der for at trykke sten ned, bør det ske efter fremspiring af kornet

Beslutningen om at tromle eller ej
Skal vi tromle eller ej? Dette spørgsmål stiller mange sig selv i løbet af foråret, og ofte bliver svaret ”ja”, men er det overhovedet nødvendigt?

Risikoen for at lave strukturskader er stor. Når der er udsigt til kraftig regn, er der tillige en betydelig risiko for tilslemning. Med store tunge såsæt, der i forvejen pakker jorden meget og sørger for at lægge kernerne ned i fugtig jord, er der ikke behov for tromling.

Tromling af vårsæd
Der er 2 argumenter for at tromle vårsæd; sten eller meget tør jord og ingen udsigt til regn.

Er argumentet, at der er mange sten på marken, bør man som udgangspunkt vente, til kornet er kommet op. 3-4 uger efter såning er ofte optimalt, alt afhængig af året. Til den tid er planterne forholdsvis robuste, og der ses sjældent skader på kornet – hvis ellers jorden er tør og hjulslip undgås.

Vælges der tromling inden fremspiring, og tromles der pga. sten, bør du vente 2-3 dage efter såning af kornet for at hindre strukturskader mest muligt.

Er argumentet for tromling tør jord, og du er bekymret for fremspiringen af udlæg, bør tromling ske straks efter såning af udlægget.

Udlæg i vårsæd
Et argument for at tromle vårsæd inden fremspiring er følsomme udlæg som fx hvidkløver og engrapgræs i vårbyg, der kan tage skade af en tromling efter fremspiring.

Er det meget tørt om foråret, kan en tromling inden fremspiring i en udlægsmark være en nødvendighed – især hvis frøet er sået med en almindelig radsåmaskine efter såning af korn, og dermed ligger i meget tør jord.

Tromling af vintersæd forår
Er argumentet for tromling udelukkende sten, har du muligheden for at tromle vinterhvede om foråret, hvis der er for vådt om efteråret. I vinterhvede med udlæg af f.eks. engrapgræs eller rødsvingel vil dette ofte være en god løsning.

Tromling af vintersæd skal ske, når du kan færdes i marken uden at lave spor, og uden jorden klistrer på tromleringene – og inden afgrøden bliver for kraftig!

Økonomi i tromling
Som så mange andre arbejdsopgaver, er det vigtigt at opretholde en god rentabilitet i opgaven. Nedenfor er opstillet eksempler på, hvad det koster at tromle 1 ha, alt efter hvilken tromle der investeres i.

Maskinomkostningen er angivet i kr./ha inkl. løn og traktor (standard 48-50 cm cambridge ringe uden crossboard). Nabotaksten for tromling er 225 kr./ha.

6 meter9 meter12 meter
Realværdi, kr.100.000230.000400.000
50 ha338590
100 ha231343506
200 ha177220291
400 ha150158184

10 år, 5% rente, 10% værditab, 250 kr./t løn, vedl. 10 kr./ha, traktor; 180-250-300 kr./t. Kap. 3,8-5,8-7,5 ha/t

Ud fra ovenstående tabel ses det, at ved ca. 200 ha overkørt areal pr. år er der fin økonomi i investering i en ny 9 meter tromle.

En 12 meter tromle har en kæmpe kapacitet. Det bør derfor være en maskine du køber i samarbejde med andre.

Mange nye, billigere alternativer er kommet på markedet. Her kan bl.a. nævnes mærker som Zagroda, Namyslo og Mandam. Vær opmærksom på, at der kan være stor forskel i godstykkelse, hærdning og antal eger i tromleringene på de forskellige fabrikater.

Dette har selvsagt betydning for tromlens levetid. ”Snowflake” ringe bliver markedsført som en stærkere type cambridge ringe. Dette er dog ikke ensbetydende med, at den er kraftigere end andre mærkers lignende cambridge ringe.

Valg af tromle
Ud over valget mellem de forskellige fabrikater skal der også tages stilling til hvilken type tromle, der passer ind på din ejendom. Diameteren på tromle-ringene fås i alt fra 45-65 cm, og typisk står valget mellem Cross-kill og cambridge ringe.

Cross-kill ringene er velegnede til jordbearbejdning i samspil med et cross-board. Ønsker du derfor at bruge tromlen til denne opgave, bør det være Cross-kill ringene, der vælges.

Ønskes tromlen primært til tromling pga. sten, og vil du samtidig have muligheden for at tromle korn efter fremspiring, så skal Cambridge tromlen vælges – denne type tromle kan også fint kombineres med crossboard for evt. fældning af mildere pløjejord.

Tunge tromler med stor diameter er primært velegnede på lettere jordtyper, hvor den lettere kan håndtere den milde jord. Det er derfor i mange tilfælde en mere fleksibel løsning, der passer godt til de fleste jordtyper.

Skal du derimod primært tromle tung lerjord, og fx primært vårsæd pga. sten, så bør du overveje en tromle med en diameter på maksimalt 50-55 cm. Tromler med stor diameter er tunge, og i store arbejdsbredder er der voldsomt pres på konstruktionen ved ind- og udklap.

Vi er bekendt med skader på nye ”tunge” tromler med stor diameter på ringene pga. påkørsel på jordfaste sten med høj hastighed. En tungere tromle med større belastning på de enkelte dele vil utvivlsomt give højere vedligeholdelsesomkostninger på sigt, og det skal du være opmærksom på, inden du investerer i en ny tung og meget bred tromle.

Husk lavt dæktryk ved tromling, og vælg gårdens letteste traktor, og gerne med tvillinghjul.

Tromling af nysået vårsæd med Cross-kill tromle og 2.500 kg traktor med lavt dæktryk.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Planteavl

8. april 2025

Sådan holder du gårdspladsen fri for ukrudt – uden brug af glyphosat

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)