Udlæg er den sikreste vej til gode efterafgrøder
25. januar 2023Samsåning eller undersåning af dine efterafgrøder er både billigere og mere sikkert end etablering efter høst.
Du skal kun så efterafgrøder efter høst på arealer, hvor der er behov for bekæmpelse af flerårigt ukrudt, som tidsler. Her er en dobbeltpløjning med en efterafgrøde i mellem effektiv. Alle andre steder får du det bedste resultat med et udlæg. Du sparer på udsæden, slipper for en ekstra jordbearbejdning og flytter etableringen af dine efterafgrøder til om foråret, hvor der ofte er mere tid. Efter høst vil efterafgrøden hurtigt etablere sig og udkonkurrere ukrudtet.
Sådan etablerer du dit efterafgrøde-udlæg
Ved samsåning sår du hovedafgrøden og efterafgrøden i samme arbejdsgang. På denne måde opnår du det bedste såbed med den rette fugtighed. Metoden virker bedst, hvis du har en såmaskine, som kan placere frøene i forskellige dybder. Det er dog en ulempe, at du mister muligheden for ukrudtsbekæmpelse i foråret.
Derfor vælger mange undersåning. Her sår du efterafgrøden 0-10 dage efter etablering af hovedafgrøden. Det giver mulighed for blindstrigling og/eller radrensning. Du skal være opmærksom på, at der er risiko for at såbedet bliver for tørt. Du skal derfor overveje nøje, om du gør tilstrækkelig skade på ukrudtet mod at få etableret en god efterafgrøde.
Der er flere metoder til undersåning. Strigle med frøudstyr er en usikker metode, men billig og med høj kapacitet. Når du sår med strigle, skal dit fokus være en god etablering af efterafgrøden, der kræver fugt – Ikke ukrudtsbekæmpelse, som kræver udtørring. Undersåning med såmaskine er det sikreste valg. Jeg anbefaler en let slæbeskærs-såmaskine, som skader afgrøden mindst muligt. Det er muligt at udføre en blind-/ukrudtsharvning samtidig. Sår du din efterafgrøde efter radrensning, skal du være opmærksom på at hovedafgrøden ikke udkonkurrerer efterafgrødeudlægget. Såudstyr med trykrulle giver som regel den bedste etablering her.
Tabellen herunder viser med 1-3 prikker, hvor godt de enkelte etableringsmetoder passer til de forskellige såtidspunkter.

Disse arter skal du vælge
Til undersåede efterafgrøder anvender vi tre overordnet plantekategorier:

Du skal overveje to ting, når du vælger arter til dine efterafgrøde blandinger:
- Formål:
- Er hovedformålet opsamling af kvælstof, skal du vælge ingen eller en lille andel af kvælstoffikserende arter
- Er hovedformålet produktion af kvælstof, skal du vælge en blanding med min. 40% kvælstoffikserende planter målt på frøantal
- Andre formål: kulstofopbygning/jordfrugtbarhed, biomasseproduktion, jordløsning og ukrudtskonkurrence
- Sædskifteforhold: Overvej eventuelle sædskifteforhold, der gør, at du skal undgå visse arter i dine efterafgrøder
Billedtekst: Efterafgrøde undersået i vinterhvede ved sidste radrensning.
Yderligere oplysninger kontakt økologikonsulent Ninna R. Boesen