skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Udnyt Højkonjunkturen Nu: Bliv Konkurrencedygtig Med En Lav Fremstillingspris

Udnyt højkonjunkturen nu: Bliv konkurrencedygtig med en lav fremstillingspris

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris? Mange taler om, hvor meget man tjener pr. gris, men dette begreb er et kombineret udtryk for både produktionsomkostninger og salgspris, og kan derfor variere efter udefrakommende faktorer.

Derfor er det vigtigt at forholde sig til produktionsprisen på at lave en enkelt gris. Jo lavere fremstillingspris, jo bedre konkurrenceevne på den lange bane.

Det siger svinerådgiver Gitte Hansen fra VKST.

– Jeg kan kun opfordre til, at alle analyserer sine produktionsomkostninger, så I ved, hvor I ligger i forhold til andre. Kun med den rigtige analyse kan du se, hvor produktionen halter, og hvor der skal sættes ind, så du kan få den laveste fremstillingspris som muligt og blive konkurrencedygtige i fremtiden, siger Gitte Hansen.

Brug overskuddet til at tænke operationelt

Driftsøkonom hos VKST Finn Skotte hjælper landmænd og især svineproducenter med at holde fokus på økonomien, og han er enig med svinerådgiveren.

Det er fremstillingsprisen, der er bestemmer, om driften er effektiv nok til at overleve mere normale noteringer

– Bankerne vil have, at svineproducenterne fokuserer på nulpunktet, men det er ikke det rette fokus for svineproducenterne. Det er fremstillingsprisen, der er bestemmer, om driften er effektiv nok til at overleve mere normale noteringer, siger Finn Skotte.

Og derfor mener han også, at man som svineproducent skal gå efter at kende sin fremstillingspris, så der kan sættes ind på de korrekte steder for at optimere produktionen og blive konkurrencedygtig.

– Man skal tænke operationelt, og så er det altså fremstillingsprisen, der skal kigges på, siger driftsøkonomen.

Få den bedste løsning med miljøteknologi

Hvad koster det at lave en gris?

I VKST arbejder økonomikonsulenter og svinerådgivere sammen og finder gennem driftsgrensanalyser frem til fremstillingsprisen og ud fra benchmarking med en sammenlignelig referencegruppe kan de se, om fremstillingsprisen er høj eller lav, og om der skal sættes ind.

Vi går ind og ser på de enkelte tal og ser på handels- og foderstrategien og selve produktionsomkostningerne

– Det er klart, at fremstillingsprisen helst skal ligge så lavt som muligt, og det kan vi hjælpe med. Vi går ind og ser på de enkelte tal og ser på handels- og foderstrategien og selve produktionsomkostningerne, og hjælper med at analysere og se på, hvilke parametre der kan skrues op og ned for, så vi kan lave en så lav fremstillingspris som muligt, siger Gitte Hansen.

På den måde kan de se, om der skal justeres på selve produktionsomkostningerne, eller om der skal justeres mere på den lange bane med banklån eksempelvis.

Hold fokus på fremstillingsprisen

Svinerådgiverne ser ofte, at der kan være mange penge at hente på effektiviteten og foderforbruget, da det er helheden, der skaber resultaterne.

Derfor råder Gitte Hansen også til, at man holder fokus på fremstillingsprisen og udnytter potentialerne, så man kan få det maksimale ud af det, man har.

– Driftsanlægget skal stå skarpt og være klar til dårligere tider. Det bør vi bruge de gode tider på, og det er nu, slutter Gitte Hansen.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV