Uforklarlige krav om flere efterafgrøder rammer Sjælland, Lolland og Falster: Det lugter langt væk af en regnearksøvelse

7. oktober 2022

Vandområderne i Østdanmark har fået meget større krav til kvælstofreduktion end i den forrige vandplan. Hvorfor, er der ingen, der kan forklare – heller ikke Miljøstyrelsen, der blot henviser til, at modellerne er blevet bedre. Hvordan kan vi så have tillid til styrelsen, spørger VKST. 

De nye og store krav til kvælstofreduktion er til trods for, at Miljøstyrelsen kaldte den forrige vandplan for verdens bedste og mest gennemarbejdede.

-Så hvad pokker er der sket de seneste syv år, siden man har vendt det hele på hovedet, og alle indsatserne er flyttet fra vest til øst, lyder kritikken fra Torben Hansen, der er formand for VKST.

Nye områder klistrs til i efterafgrøder

I denne vandplan kan man nemlig konstatere, at områder som Nakskov, Rødsand på Lolland og Falster samt Isefjord og Roskilde Fjord er blevet klisteret til i efterafgrøder.

Ændringerne i vandplanerne betyder, at der er nogle af områderne, hvor man går fra nul efterafgrøder til braklægning. Og det undrer både formanden I VKST og de erhvervspolitiske konsulenter, der har lavet høringssvar til vandplanerne.

Betyder det så, at der er nogen, der er blevet reguleret på et forkert grundlag de seneste syv år?

-Nogle steder går vi fra 0 til 100 i efterafgrøder. Det lugter langt væk af en national regnearksøvelse, hvor man bare flytter rundt på kvælstofreduktionen for at få regnestykket til at gå op, siger formanden for VKST.

Tilliden til Miljøstyrelsen er lille

Landbrug & Fødevarer har spurgt Miljøstyrelsen om, hvad forklaringen er på de nye krav til efterafgrøder i Østdanmark, og forklaringen fra styrelsen lyder, at modellerne er blevet bedre. Men det svar godtager Torben Hansen ikke:

-Hvordan kan vi have tillid til Miljøstyrelsen, når de ikke kan give anden forklaring på de enorme ændringer, end at modellerne er blevet bedre siden den forrige vandplan? Og betyder det så, at der er nogen, der er blevet reguleret på et forkert grundlag de seneste syv år? spørger Torben Hansen, der ikke lægger skjul på, at han finder det meget utroværdigt, at der kan ske så store ændringer fra den ene vandplan til den anden.

Landmænd fik nej til minivådområder. Nu bliver de ramt af efterafgrøder

Ifølge Torben Hansen er der flere uforklarlige ændringer i reduktionskravene i de vandplaner, som blandt andet VKST har givet høringssvar til. Det gælder blandt andet oplandet til Øresund, der i forrige vandplan havde meget store reduktionskrav, men som nu går fri af efterafgrøder.

Samtidig er kravet om efterafgrøder flyttet over på den anden side af Nordsjælland, hvor Roskilde Fjord pludselig nu står for skud.

Det fortæller jo bare, at der absolut ingen faglighed er i vandplanerne

-Vi har haft flere landmænd omkring Roskilde Fjord, der gerne ville lave minivådområder, men dengang fik både de og vi hos VKST et nej af Landbrugsstyrelsen med den begrundelse, at der ikke var nok kvælstof at fjerne. Og nu ser de samme landmænd så ind i en masse efterafgrøder. Det fortæller jo bare, at der absolut ingen faglighed er i vandplanerne, lyder kritikken fra VKST’s formand.

Yderligere oplysninger hos:

Torben Hansen
Formand for VKST

Tlf. 4027 6704
th@vkst.dk

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.