Ung i landbruget: Om landbrugsaftale og forrentningsplaner

8. oktober 2021

I denne uge afholdt VKST to møder for unge landmænd – et i Nykøbing og et i Sorø. Og det siger næsten sig selv, at landbrugsaftalens betydning for den unge generation af landmænd var på dagsordenen. Men der var også masser af inspiration til, hvordan man kan gå nye veje med sin virksomhed.

Optimisme trods bekymring om landbrugsaftalens faglighed

Det var Anders Søgaard fra Landbrug & Fødevarer, der mandag aften kunne fortælle deltagerne i Sorø om de sidste, afgørende minutter af landbrugsaften. Mens han omvendt kunne komme mere ind på selve aftalens indhold, da mødet blev holdt i Nykøbing om torsdagen.

Selvom deltagerne var bekymrede for, hvordan man får en politisk aftale til at udmønte sig i noget, der faktisk kan lade sig gøre i praksis, var der dog også en vis optimisme at spore hos mødedeltagerne, fortæller Kasper Egelund Hansen, der er juniorplanteavlskonsulent i VKST og en af mødearrangørerne:

Heldigvis synes jeg også, der er optimisme og vilje at spore hos de landmænd, der var med

-Jeg forstår godt, at man er bekymret for fagligheden, og at nogle sidder tilbage med en fornemmelse af, at det praktiske og lovgivningen ikke altid hænger sammen, som fx når man skal have flere efterafgrøder, men ikke kan bruge 2. års byg. Men heldigvis synes jeg også, der er optimisme og vilje at spore hos de landmænd, der var med, siger Kasper Egelund Hansen.

Nye vej til vækst

Netop viljen og modet til at gå nye veje repræsenterede Frederik Brøgger og Torben Matthiesen med deres fortælling om, hvordan de har udviklet deres forretning og i fællesskab fundet nye veje.

Frederik Brøgger kommer fra Tvedemose og er i dag engageret i flere af deres forretninger. For tiden er han stærkt engageret i tre gårde på Lolland, hvor Tvedemose har økologiske frugttræer, økologiske høns, eget mosteri og i fremtiden også biodynamiske høns. Tvedemose ligger på Sydsjælland ved Bårse-afkørslen, og mange kender måske navnet fra champignon og andre svampe, men de senere år er der kommet mange andre produkter til.

Torben Matthiesen er fra Østfalster og har i mere end 20 år drevet økologisk landbrug med sin bror. Til dagligt er Torben også leder på Gunslevholm Efterskole. På gården drives mere end 300 ha økologisk landbrug, og brødrene har altid jagtet nye udfordringer. Nu kaster de sig ud i biodynamisk landbrug i et samarbejde med Tvedemose. Torben er drevet af den efterspørgsel, der er på netop hans afgrøder.

Hvordan kan landrugsvirksomheden udvikles?

En af pointerne fra de to virksomhedsejere var netop, at man hele tiden skal tænke på, hvordan virksomheden kan udvikles. Som traditionelle økologer gennem en årrække har de begge to oplevet, hvordan økologien ikke længere er nok i sig selv for forbrugerne, og hvis de skal opnå en højere pris for deres fødevarer, så skal produkterne have en ny merværdi. Derfor arbejder de nu begge med biodynamiske produktionsmetoder.

Selvom de har fundet en niche, så er der mange ting, som man kan lære af dem

-Frederik og Torben arbejder meget målrettede med deres virksomheder, og selvom de har fundet en niche, så er der mange ting, som man kan lære af dem, fortæller Kasper Egelund Hansen og fortsætter:

-En del af deres succes handler også om, at de er gode til at lave en forretningsplan og til at samarbejde med andre. For som de sagde, så dør forrentningsplanen tit, fordi man ikke har nogen at gennemføre den sammen med – i et samarbejde kan man holde hinanden op på planen og bevare gejsten og fokus. Og det tror jeg, der er mange, der kan blive inspireret af.

-Efter sådan et par møder er det tydeligt, at fremtidens landbrugere er åbne over for den fremtid, der kommer til at præge deres arbejdsliv, og det er måske det allervigtigste som ung i landbruget, siger Kasper Egelund Hansen.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*