Ung mælkeproducent: ”Forbrugernes tillid til os bliver afgørende for at vi kan producere fødevarer fremover”
22. november 2019Andreas Nielsen er en af de unge landmænd, der skal producere fødevarer i en uforudsigelig verden, hvor forbrugernes krav til fødevareproducenterne bliver større og større. Men for Andreas er det et vilkår, som han vil få det bedste ud af.
Gården ved Kirke Hyllinge driver Andreas sammen med sin far. De har 200 malkekøer og 215 ha samt 60 ha, som de har rådighed over. Som 30-årig landmand har Andreas mange år foran sig i et erhverv, som mange har en mening om. Men hvordan ser han selv på fremtiden?
Folk skal synes, at det vi laver, er ok
– Hvis vi skal have lov til at producere fremover, så skal vi have license to produce, og lige nu fylder klimaet og dyrevelfærd meget for forbrugerne og politikerne. Det skal vi lytte til og gøre noget ved, så folk stadig synes, at det vi laver, er ok. Vi skal indrette vores produktion, så vi fortsat har forbrugernes tillid, for det bliver afgørende for, at vi kan producere fødevarer fremover, lyder det fra Andreas.
-Arla’s klimatiltag er et godt eksempel på, hvilken vej vi skal gå. Men det er også vigtigt, at det vi gør for klima og miljø, kan formidles og bruges i markedsføringen herhjemme og globalt, så vi får goodwill og værdi ud af tiltagene, siger den unge landmand.
På ejendommen i Kirke Hyllinge har de flere gange været en del af Øko-dagen, hvor køerne lukkes ud, ligesom de før har været med til Åbent Landbrug. Og det er vigtigt for Andreas, at hans produktion kan blive vist frem – der må ikke være noget at skjule, hvis han skal have forbrugernes og naboernes tillid.
– Folk skal kunne stole på os, og vi skal fortælle om vores produktion og de tiltag, vi gør for miljø og klima. Vi kan ikke forvente, at folk selv opdager det, fortæller han.
Klimatiltag skal være bæredygtige – også økonomisk
For selvom Andreas er meget åben over for forbrugernes forventninger til ham, så lægger han også vægt på, at der skal være økonomi i det.
I forbindelse med at familien byggede ny stald for et par år siden, blev der også tænkt i energirigtige løsninger med LED-lys, vandkøling af mælken, og i marken bruger far og søn GPS, så de mindsker antallet af overkørsler.
– Vi har taget alle de lavthængende frugter, når det kommer til miljø og klima, fortæller Andreas og fortsætter:
– Vi arbejder stille og roligt med bæredygtighed, og jeg glæder mig til, at der kommer nogle redskaber, så jeg kan se, hvor jeg gør det godt, og hvor jeg kan forbedre mig i forhold til klimaet samtidig med, at det er økonomisk bæredygtigt.
Der er stadig mælk i fremtiden
Den unge mælkeproducent tror stadig på, at der vil være en efterspørgsel efter animalske fødevarer, blandt andet fordi den høje dyrevelfærd, miljø og klima sammen med fødevaresikkerhed udgør et solidt fundament.
– Allerede nu kan man lave kunstigt kød og mælk, og som mælkeproducent tænker man da lige en ekstra gang over udviklingen. Men selvom trenden går mod et mindre forbrug af kød og mælk, så tror jeg stadig på, at folk vil drikke mælk og spise kød. Men jeg tænker da lidt over, hvad det betyder på den lange bane, fortæller Andreas.
Hør flere holdninger og faglige indlæg på stormøde for mælkeproducenter
Fremtiden for dansk mælkeproduktion, bæredygtighed og klima er nogle af de temaer, der er på dagsordenen, når Arla, Viking, RYK og Landbrug & Fødevarer Kvæg og Regionsudvalget for Kvæg holder stormøde for mælkeproducenter den 28 november hos VKST i Sorø.
Mødet er for alle mælkeproducenter, og det er gratis at deltage. Tilmeld dig med det samme på her.