Vårsæd sået om efteråret: Her er vores erfaringer

10. oktober 2024

Af økologikonsulent: Ninna Boesen

Efterårssået vårhvede giver 50% mere i udbytte, men det kan være svært at opretholde brødkvaliteten. Vårrug og -triticale er ikke helt lige så oplagte, men det kan fint lade sig gøre. Nye forsøg fra VKST viser at maltbygkvaliteten kan øges ved at så vårbyg i november. Havre sået i efteråret er stadig forsøgsmæssigt uafprøvet. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil lykkes med efterårssået vårsæd.

På billedet ses VKST forsøg med efterårssået vårbyg. Vårbyggen er sået d. 11. november 2023, og billedet er taget d. 12. marts 2024. Billede: Ole Skou.

Vårhvede – 50% merudbytte ved efterårssåning

Økologiske landsforsøg i årene 2021-2022 (i alt 8 forsøg fordelt over hele landet) viste et merudbytte i vårhvedesorterne Thorus og Kapitol på 53-55% sammenlignet med forårssået vårhvede. Årsagen er mindsket angreb af bygfluelarven og reduceret ukrudtstryk.

Vi anbefaler følgende ved såning af vårhvede i efteråret:

  • Vælg en sort, som er tolerant/resistent mod gulrust. Efterårssået vårhvede er ekstra følsom overfor gulrust.
  • Gå efter et plantetal på 450-500 planter/m2. Ved højt ukrudtstryk vælges 500 planter/m2.

  • Så i perioden midt oktober til sidst i november. Så, når der er et vindue, hvor jorden ikke er for våd. Drop etablering i efteråret, hvis der er risiko for at komprimere jorden.

Ulempen ved efterårssåning er, at proteinniveauet er svært at holde oppe. I de økologiske landsforsøg lykkedes det ikke at opnå brødkvalitet med de efterårssåede sorter.

I år afprøves efterårssåning i kombination med en kløvermellemafgrøde og forskellige tildelingsstrategier af gylle i foråret. Det bliver interessant at se, om grøngødning kombineret med en sen gylletildeling kan være med til at opnå brødkvalitet.

Et alternativ til efterårssåning, kan på de lette jorde være såning af vårhvede i februar. Det giver også en tidligere skridning og derfor færre angreb af bygfluelarven.

I tabellen vises resultaterne fra de økologiske Landsforsøg® (kilde: Oversigt over Landsforsøgene 2022).

Vårrug og -triticale

Ved både vårrug og vårtriticale er fordelene ved efterårssået vårsorter kontra vintersorter ikke lige så store sammenlignet med vårhvede. Det skyldes, at der ikke er tale om en forbedring af kvalitet og derfor ikke en gevinst via højere afregning.

Du kan overveje at så vårrug i efteråret, hvis du får brødtillæg. De økologiske landsforsøg fra 2021-2022 (se tabellen ovenfor) viste 34% merudbytte for efterårssået vårrug.

  • Gå efter et plantetal på 300-350 planter/m2.
  • Så i perioden midt oktober til sidst i november. Så når der er et vindue, hvor jorden ikke er for våd. Drop etablering i efteråret, hvis der er risiko for at komprimere jorden.

Triticale er generelt meget følsom overfor gulrust. Efterårssået vårtriticale er ekstra følsom. Det er derfor meget vigtigt at vælge en resistent sort. De økologiske landsforsøg fra 2021-2022 (se tabellen ovenfor) viste 87% merudbytte for efterårssået vårtriticale. 

Vi anbefaler følgende ved såning af triticale i efteråret:

  • Vælg en sort, som er tolerant/resistent mod gulrust. Efterårssået vårtriticale er ekstra følsom overfor gulrust.
  • Gå efter et plantetal på 400-450 planter/m2.
  • Så i perioden midt oktober til sidst i november. Så når der er et vindue, hvor jorden ikke er for våd. Drop etablering i efteråret, hvis der er risiko for at komprimere jorden.

Vårbyg – efterårssåning giver maltkvalitet

Vårbyg sået i november kan indgå i sædskiftet i begrænset omfang, da det bidrager til en tidligere høst med en udmærket kvalitet. Der er altid risiko for, at en hård vinter kan give total udvintring. Du skal derfor kunne tåle at tabe arealet i løbet af vinteren.

Vi anbefaler følgende ved såning af vårbyg i efteråret:

  • Vælg en sort med høj tolerance mod skoldplet.
  • Gå efter et plantetal på 350-400 planter/m2.
  • Så i første del af november. Er jorden for våd, så vent til foråret.

At så vårbyg i efteråret giver en tidligere høst, og kan give et mere stabilt udbytte i forhold til forårs-såning. Især i tørkeår som fx 2018 og 2023 og i år, hvor forårssåning var svær pga. den meget vand.

I forhold til normal vinter-maltbyg, som tidligere har været afprøvet med begrænset succes, opnås der en ”ægte” malt-kvalitet på niveau med vårsået maltbyg, og samme afregning.

Udfordringen er især at sikre en god overvintring, og det kan være vanskeligt at opnå den rette størrelse på vårbyg planterne inden vinter, så de hverken er for små og svage inden vinteren, eller for store med løftet vækstpunkt.

Erfaringen er, at såning i første del af november giver en passende udvikling. I de seneste 3-4 år har overvintring ikke været et problem i de milde egne af landet, men derimod har det været en udfordring at få sået i den regnvåde november.

VKST har i år haft et konventionelt forsøg med 9 vårbygsorter sået hhv. d. 11. november og d. 15. april. Alle 9 sorter overvintrede og merudbyttet for såning i november var i gennemsnit 7 hkg/ha. Kernekvaliteten (maltbyg) var væsentlig bedre i det efterårsået. Til gengæld blev det efterårssået vårbyg angrebet mere og tidligere af skoldplet end det forårssået.   

Havre

Der er endnu ikke lavet forsøg med efterårssået havre. Den er, som vårbyg, mere følsom overfor udvintring end vårhvede. Med de milde vintre kan det måske lade sig gøre. Erfaringer fra de andre vårarter viser, at der de seneste år ikke har været problemer med udvintring. Flere økologiske forsøg viser at tidlig såning af havre giver et bedre udbytte, så måske ligger der et potentiale her.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*