Valg af vinterrapssort 2024

2. juni 2023

Grovvareselskaberne er allerede i gang med at udbyde de kommende vinterrapssorter for sæson 2023/24.

Vi vil i nedenstående artikel fortælle om fordele og ulemper ved sorterne.

 Sæson 2022/23 er endnu ikke afsluttet, før en ny kan begynde. Grovvareselskaberne sender pt. kataloger med hvad de kan udbyde, og som opfølgning på økoviden omhandlende valg af Hybrid-/liniesort, følger her en beskrivelse af de tilgængelige sorter på markedet.

Vi har fra Økologisk VKST været i dialog med de forskellige sortsafprøvere for at skubbe til flere økologiske hybrid vinterraps sorter. Men da markedet for salg er for småt, har vi desværre ikke haft held med dette.

Derfor er den eneste anerkendte hybrid vinterraps i OrganicXseeds, vinterrapssorten Hostine, som forhandles af DLG, DLF og Hornsyld Købmandsgård A/S.

Dykningsegenskaber

Ved valg af vinterrapssort, skal man have fokus følgende punkter:

  • Sundhed – sorten skal have de bedst mulige sygdomsresistenser.
  • Hurtig efterårsvækst – af hensyn til konkurrenceevne er det vigtigt, at jorden dækkes hurtigt. Dette er særligt vigtigt hvis vinterrapsen ikke radrensens, eller hvis der ikke er mulighed for tidlig såning.
  • Resistens mod skulpeopspring – for at mindske spildfrø, som kan give problemer i den efterfølgende af grøde. Også vigtigt for at mindske risiko for udbyttetab, hvis man ønsker at høste rapsen direkte.
  • Tidlig blomstring – for at undgå for store angreb af glimmerbøsser, som skader blomsterknopperne

Sortsvalg af vinterraps

Der er i tabel 1 opstillet de på markedet tilgængelige vinterrapssorter for kommende sæson. Det har været muligt for sorterne Hostine, Dk-Exsteel, Butterfly og Anton, at se data på dyrkning i landsforsøg, hvor der ingen Danske forsøgsresultater er på Randy. Alle forsøgsoplysninger er fra de konventionelle forsøg, da der ikke er udført økologiske forsøg.

Hostine (H): En hurtigt voksende og etableringsstærk sort, hvilket betyder Hostine yder en god konkurrence overfor ukrudt. Den er sund og har skulpeopspringsresistens. Hostine er eneste økologiske hybrid vinterraps som er godkendt via OrganicXseeds.

DK-Exsteel (H): Er en hurtigt voksende og etableringsstærk sort, som giver en god konkurrence overfor ukrudt. Den er rimelig sund, og har den store fordel at have skulpeopspringsresistens. Den er ikke optaget i OrganicXseeds (konventionel ubejdset sort), hvilket betyder den kræver en dispensation før den kan købes og bruges til såsæd.

Butterfly (L): Butterfly er afprøvet i landsforsøgene tilbage fra 2015. Det er en liniesort og har en rimelig sundhed. Den har ikke skulpeopspringsresistens. Sorten skal såes tidligt, hvilket betyder inden d. 20. august.

Anton (L): Anton er med i værdiafprøvningerne i 2020 og 2021, og er med i de kommende forsøg i 2023 men kun i de konventionelle forsøg. Anton har en middel efterårsvækst, og skal såes inden d. 20 august.

Randy: Har ikke været afprøvet i DK’s forsøg, men er en velkendt sort i Tyskland. (Kilde Dlg) Den har en relativ hurtig vækst i efteråret, og en rimelig sundhed.

Ønsker du at høre mere om sorterne, så kontakt din økologikonsulent.

Med venlig hilsen

Per Jensen, økologikonsulent

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)