Vandplanfejl fra Nakskov må ikke belaste andre vand-oplande

21. februar 2023

For et par uger siden kunne VKST afsløre, at der er alvorlige fejl i vandplanerne for Nakskov Fjord. Fejl, som betyder, at landbruget i oplandet går fra 0 pct. efterafgrøder i Vandplan 2 til 88 pct. efterafgrøder i Vandplan 3. Miljøstyrelsen forventer at rette fejlene, men VKST frygter, at efterafgrødekravet blot placeres i et andet opland, derfor vil foreningen have en kritisk gennemgang af vandplanerne.

Miljøstyrelsen har i forbindelse med afsløringen af fejlene udtalt til LandbrugsAvisen, at man forventer, at der bliver ændret på indsatskravene i oplandet til Nakskov Fjord. Men formand for VKST, Torben Hansen, er ikke helt tryg ved Miljøstyrelsens ”forventninger”:

Vores miljøindsats skal ske på et fagligt grundlag. Og er der fejl, så skal de rettes

-Vores miljøindsats skal ske på et fagligt grundlag. Og er der fejl, så skal de rettes! Lyder det fra VKST’s formand, der frygter, at de tons kvælstof, der ikke længere figurerer i Nakskov Fjord, bare flyttes til andre vand-oplande, fordi det samlede reduktionskrav på landsplan i sidste ende skal ”gå op”.

Frygter det bliver en regnearksøvelse

Det er ændringerne fra Vandplan 2 til Vandplan 3, der får Torben Hansen til at frygte, at fordelingen af kvælstofregulering og efterafgrøder blot er en regnearksøvelse. Fra plan 2 til 3 flyttede store dele af kvælstofindsatsen fra Nordjylland til blandt andet Sjælland og Lolland, og Miljøstyrelsens forklaring på de meget store ændringer var, at der er kommet nye modelberegninger.

Det er bare et spørgsmål om at få regnearket til at gå op

-Men når man flytter kravet om kvælstofreduktionen fra Nordjylland til blandt andet Nakskov Fjord, så har det intet med faglighed at gøre. Så er det bare et spørgsmål om at få regnearket til at gå op. Hvorfor skulle man ellers kræve 88 pct. efterafgrøder i Nakskov Fjord, der er landets reneste? Spørger Torben Hansen og fortsætter:

-Så må man nedjustere det samlede krav om kvælstofreduktion i hele landet. Vi kan ikke stå model til, at efterafgrødekravet flytter rundt efter forgodtbefindende, siger Torben Hansen og lover, at VKST kæmper for, at fejlene bliver rettet, og det samlede reduktionskrav ændret.

Landmænd reguleres på forkert grundlag

-Vi står i den situation, at hvis fejlene ikke bliver rettet, så reguleres landbruget på et forkert grundlag. Det får økonomiske konsekvenser for landmændene, og tilliden til, at Miljøstyrelsen forvalter vandplanerne på et fagligt grundlag, forsvinder helt, lyder det fra VKST’s formand.

VKST arbejder i øjeblikket på at gennemgå en række andre oplande, hvor der er afvigelser samtidig med, at foreningen fortsat har fokus på at få ændret præmisserne for vandplanerne og sætte fokus på spildevandsbetydning og problematikkerne om tidslighed og det forhold, at vandmiljøet skal bringes tilbage til en tilstand før år 1900.

Høringssvar fra VKST fik styrelsen til at undersøge tallene

Til LandbrugsAvisen fortæller Miljøstyrelsen, at de henvendte sig til Århus Universitet for at få tjekket tallene. Men i VKST undrer man sig over, at det først var på baggrund af høringssvar fra bl.a. VKST, styrelsen undersøgte tallene:

-Når der sker så store ændringer fra den ene vandplan til den anden, så er det meget naturligt, at man lige går tallene efter en ekstra gang, inden man sender en vandplan i høring.

Fejl i vandplanerne:

De politiske erhvervskonsulenter i VKST kulegraver de nye vandplaner, og følger løbende op med de fejl, der findes. Du kan læse mere om vores arbejde med vandplanerne i artiklerne her:

  • Bekræftet: Der ER fejl i de nye vandplaner – Kvælstoftilførslen er overestimeret LÆS ARTIKEL
  • Fjorden er helt ren – Alligevel skal landmændene så 88% efterafgrøder LÆS ARTIKEL
  • Uforklarlige krav om flere efterafgrøder rammer Sjælland, Lolland og Falster: Det lugter langt væk af regnearksøvelse LÆS ARTIKEL
  • Giver ingen mening: Nakskov Fjord er den reneste i landet – alligevel skal landbruget reducere kvælstof LÆS ARTIKEL
  • Vandplanfejl fra Nakskov må ikke belaste andre vand-oplande LÆS ARTIKEL
  • VKST: Vandplaner i Isefjord og Roskilde Fjord er fulde af fejl LÆS ARTIKEL
  • Vandplanerne kulegraves: Efterafgrødekravet kan koste op til 3.000 kr. LÆS ARTIKEL

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.