Vandplanfejl fra Nakskov må ikke belaste andre vand-oplande
21. februar 2023For et par uger siden kunne VKST afsløre, at der er alvorlige fejl i vandplanerne for Nakskov Fjord. Fejl, som betyder, at landbruget i oplandet går fra 0 pct. efterafgrøder i Vandplan 2 til 88 pct. efterafgrøder i Vandplan 3. Miljøstyrelsen forventer at rette fejlene, men VKST frygter, at efterafgrødekravet blot placeres i et andet opland, derfor vil foreningen have en kritisk gennemgang af vandplanerne.
Miljøstyrelsen har i forbindelse med afsløringen af fejlene udtalt til LandbrugsAvisen, at man forventer, at der bliver ændret på indsatskravene i oplandet til Nakskov Fjord. Men formand for VKST, Torben Hansen, er ikke helt tryg ved Miljøstyrelsens ”forventninger”:
Vores miljøindsats skal ske på et fagligt grundlag. Og er der fejl, så skal de rettes
-Vores miljøindsats skal ske på et fagligt grundlag. Og er der fejl, så skal de rettes! Lyder det fra VKST’s formand, der frygter, at de tons kvælstof, der ikke længere figurerer i Nakskov Fjord, bare flyttes til andre vand-oplande, fordi det samlede reduktionskrav på landsplan i sidste ende skal ”gå op”.
Frygter det bliver en regnearksøvelse
Det er ændringerne fra Vandplan 2 til Vandplan 3, der får Torben Hansen til at frygte, at fordelingen af kvælstofregulering og efterafgrøder blot er en regnearksøvelse. Fra plan 2 til 3 flyttede store dele af kvælstofindsatsen fra Nordjylland til blandt andet Sjælland og Lolland, og Miljøstyrelsens forklaring på de meget store ændringer var, at der er kommet nye modelberegninger.
Det er bare et spørgsmål om at få regnearket til at gå op
-Men når man flytter kravet om kvælstofreduktionen fra Nordjylland til blandt andet Nakskov Fjord, så har det intet med faglighed at gøre. Så er det bare et spørgsmål om at få regnearket til at gå op. Hvorfor skulle man ellers kræve 88 pct. efterafgrøder i Nakskov Fjord, der er landets reneste? Spørger Torben Hansen og fortsætter:
-Så må man nedjustere det samlede krav om kvælstofreduktion i hele landet. Vi kan ikke stå model til, at efterafgrødekravet flytter rundt efter forgodtbefindende, siger Torben Hansen og lover, at VKST kæmper for, at fejlene bliver rettet, og det samlede reduktionskrav ændret.
Landmænd reguleres på forkert grundlag
-Vi står i den situation, at hvis fejlene ikke bliver rettet, så reguleres landbruget på et forkert grundlag. Det får økonomiske konsekvenser for landmændene, og tilliden til, at Miljøstyrelsen forvalter vandplanerne på et fagligt grundlag, forsvinder helt, lyder det fra VKST’s formand.
VKST arbejder i øjeblikket på at gennemgå en række andre oplande, hvor der er afvigelser samtidig med, at foreningen fortsat har fokus på at få ændret præmisserne for vandplanerne og sætte fokus på spildevandsbetydning og problematikkerne om tidslighed og det forhold, at vandmiljøet skal bringes tilbage til en tilstand før år 1900.
Høringssvar fra VKST fik styrelsen til at undersøge tallene
Til LandbrugsAvisen fortæller Miljøstyrelsen, at de henvendte sig til Århus Universitet for at få tjekket tallene. Men i VKST undrer man sig over, at det først var på baggrund af høringssvar fra bl.a. VKST, styrelsen undersøgte tallene:
-Når der sker så store ændringer fra den ene vandplan til den anden, så er det meget naturligt, at man lige går tallene efter en ekstra gang, inden man sender en vandplan i høring.
Fejl i vandplanerne:
De politiske erhvervskonsulenter i VKST kulegraver de nye vandplaner, og følger løbende op med de fejl, der findes. Du kan læse mere om vores arbejde med vandplanerne i artiklerne her: