Vent med at skrive under! – Tilbagetrædelseserklæring fra banken kan gøre lånet til en skattepligtig gave

24. september 2021

I VKST ser økonomirådgiverne flere og flere eksempler på, at bankerne beder om de såkaldte tilbagetrædelseserklæringer, hvis man laver anfordringslån i familien. Men det kan få store konsekvenser, hvis man uden videre skriver under på erklæringen til banken, der – groft sagt – sikrer banken, men ikke nødvendigvis den, der bliver bedt om at skrive under.

Økonomirådgiver Mie Nøhr Andersen fortæller her, hvorfor tilbagetrædelseserklæringen kan være problematisk.

Det betyder tilbagetrædelseserklæring

Hvis man laver et anfordringslån i familien, så beder banken ofte om en tilbagetrædelseserklæring.

Erklæringen betyder, at du afstår din ret til at få tilbagebetalt eller tilbagebetale lånet til fordel for en anden, i dette tilfælde er det banken.

Forskellige konsekvenser for låner og låntager

-Hvis søn eller datter har lånt fx to millioner af faren, så ser vi ofte, at banken beder far om at underskrive en tilbagetrædelseserklæring, hvor han afstår fra at få tilbagebetalt lånet, hvis søn eller datter går konkurs. Så er det i stedet for banken, der skal have pengene, fortæller Mie Nøhr og fortsætter:

Så man kan sige, at banken bliver en slags overdommer over lånet

-Det får jo så den konsekvens, at faren har to millioner mindre at leve for, hvis han har solgt gården og er gået på pension, eller han mangler pengene i forhold til sin egen bedrift. Så man kan sige, at banken bliver en slags overdommer over lånet.

Og for låneren kan tilbagetrædelseserklæringen få store skattemæssige konsekvenser:

Skat: gave eller lån?

I bankens optik, så vægter tilbagetrædelseserklæringen tungere end anfordringslånet, men er det tilfældet, kan det få skattemæssige konsekvenser:

-Når tilbagetrædelseserklæringen er underskrevet, må låner ikke afdrage på gælden, og så er der en risiko for, at Skat betragter lånet som en gave – som er skattepligtig, lyder advarslen fra Mie Nøhr Andersen, der fortæller, at man forventer at kunne undgå den skattemæssige risiko ved at sætte en udløbsdato på tilbagetrædelseserklæringen.

Stil krav til banken

Mie Nøhr Andersen understreger, at man ikke per automatik skal afvise at underskrive erklæringen, men man skal som minimum lige spørge sin rådgiver først:

-Banken tænker på, hvad der er bedst for banken, det kan man ikke bebrejde dem. Men hvem tænker på, hvad der er bedst for dig og din familie? spørger økonomirådgiveren.

Som minimum skal man indlede en dialog med banken om vilkårene i erklæringen

-Banken sender bare erklæringen ud på en mail, og så er der mange, der skriver under uden helt at få undersøgt, hvad det har af konsekvenser, og som minimum skal man indlede en dialog med banken om vilkårene i erklæringen, siger Mie Nøhr Andersen og peger på, at der fx som minimum bør være en udløbstid på tilbagetrædelseserklæringen. En anden mulighed er, at der kun laves erklæring på en del af lånet, så man kan afdrage på den anden del.

Ring til en rådgiver, inden du skriver under

Det sker oftere og oftere, at rådgivere i VKST møder kunder, der er blevet præsenteret for tilbagetrædelseserklæringerne, og vi anbefaler altid, at du søger rådgivning om jeres konkrete situation, inden du skriver under.

Du kan kontakte din sædvanlige økonomirådgiver eller økonomirådgiver Mie Nøhr Andersen og jurist Hanna Lindhardt, hvis du har brug for rådgivning i forhold til lige netop den situation, som I står i.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Politik

2. oktober 2023

Nyt efterafgrødekort med større og flere krav til landmænd i Østdanmark

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.