skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Vi Skal Være Selvforsynende I Protein Og Fedt

Vi skal være selvforsynende i protein og fedt

Kom til Økologisk Plantedag d. 8. juni ved Roskilde og se forsøg med afskallet havre og bælgplanter til konsum blandt meget andet

Tilmelding her

Klima og corona har sat selvforsyning på dagsorden. Soya skal udfases i det økologiske dyrefoder og vi skal spise mere hjemmeavlet planteprotein. Det sætter vi blandt andet spot på til Økologisk Plantedag, hvor vi bl.a. viser Landsforsøget Afskallet havre; forskellige sorter og gylleniveauer og sortsafprøvning af ærte- og hestebønnesorter til konsum under Økologisk Landsforenings projekt Sort it out.

Vinterært til fremavl på Lolland i foråret 2020. Den er meget lav og ikke så tæt.

Se et stort udvalg af både nye og gamle ærte og hestebønnesorter

Bælgsæd er hot, men skal vi sælge det til konsum, bliver vi nødt til at finde sorter, som smager godt, ser godt ud og er sunde. Derfor bliver der i projektet Sort it out testet en lang række sorter af både ærter og hestebønner.

Vi holder fokus på disse to arter, fordi de er velkendte for jer landmænd, kan spises både friske og tørrede og giver forholdsvist stabile og gode udbytter. Efter sigende kan vi endda spise de samme sorter, som vi i dag dyrker til dyrefoder. Derfor er velkendte sorter som ærtesorterne Greenway og Ingrid samt hestebønnesorten Daisy med i afprøvningen.

Kantiner og restauranter, som i sidste ende skal købe ærterne og bønnerne, har dog også andre krav. Sorten må godt have en historie eller kunne noget særligt ift. farve, form eller smag. Derfor vil du også kunne se gamle danske landsorter som Lollandske Rosiner, Brunært fra Nakskov og Brudager Ært. Derudover er der bl.a. sorten Red Fox med røde ærter, den meget velsmagende sort Miracle of Kelvedon og vinterærten Douce Provence, som er en gammel, velsmagende, fransk ærtesort.

Det bliver spændende at se deres vækstform og udbytte. Det er jo meget afgørende, om de kan dyrkes på plantevalsbedrifter eller hører til hos grøntsagsproducenter, som f.eks. buskærten gør.

Høstmoden havre fra 2016.

 Afskallet havre kan øge kvaliteten af foder til fjerkræ og svin

Havre er en dyrkningssikker økologisk afgrøde – den er sund, har god konkurrenceevne overfor ukrudt og har i afskallet form en god foderværdi. Den afskallede havre har et proteinindhold, der er højere end hvede. Den kemiske sammensætning af kernen afhænger dog af sort og dyrkningsforhold. Derfor kigger forsøget på kvaliteten af den afskallet havre ift. tre sorter (Delfin, Elison og WPB Oskar) og tre gødningsniveauer (50 kg udn. N/ha, 100 kg udn. N/ha og 150 kg udn. N/ha).

Sammensætningen af proteiner i havre har i sammenligning med hvede et højere indhold af de essentielle og svovlholdige aminosyrer methionin og cystein. Det gør den afskallet havre meget interessant som foder til enmavede dyr. Håbet er, at vi på sigt kan øge leverancen af dansk højkvalitetsfoder til fjerkræ og svin samt mindske kvælstofoverskuddet i foder og gødning ved brug af afskallet havre.

Yderligere oplysninger kontakt Ninna Rieper Boesen

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV