Vigtig afgørelse: Minivådområde må godt ligge inden for strandbeskyttelseslinje
23. januar 2023Det var en vigtig sejr for landbruget og miljøet, da Miljø- og Fødevareklagenævnet lige inden jul kom med en klar afgørelse i en sag om etablering af et minivådområde inden for strandbeskyttelseslinjen: landmanden må gerne lavet et minivådområde tæt på kysten.
Naboen må godt, men du må ikke
Naboen må, men du må ikke. Nogenlunde sådan kan man omskrive det svar, en landmand fra Lolland fik fra Kystdirektoratet, da han ville etablere et minivådområde på sin ejendom.
Minivådområdet skulle ligge inden for strandbeskyttelseslinjen, fordi det var der, det havde størst effekt og bedst placering. Men det ville Kystdirektoratet ikke være med til og det til trods for, at lige inden på den anden side af skellet ind til naboen lå et andet minivådområde. Naboen havde nemlig fået dispensation på trods af, at den ejendom også ligger inden for strandbeskyttelseslinjen. Men denne gang sagde Kystdirektoratet altså nej.
Det er jo absurd, at man ikke behandler folk ens
Det fik landmanden til at påklage afgørelsen i samarbejde med både Seges og oplandskonsulent Mikael Samsøe fra VKST:
-Det er jo absurd, at man ikke behandler folk ens, der var absolut ingen grund til ikke også at give dispensation denne gang, siger oplandskonsulent Mikael Samsøe, der har hjulpet med både ansøgning og klage.
Ja tak til vandmølle, men nej til minivådområde
En anden årsag til, at direktoratet ikke ville give dispensation var, at minivådområder er tekniske anlæg, og det ville være et ”fremmedelement i landskabet” – et argument, som Mikael Samsøe ikke giver meget for:
Hvordan et minivådområde, der mest af alt ligner en sø, kan skæmme landskabet, det er der ingen, der forstår
-Det er et område, hvor der både er vindmøller, diger, gravede kanaler, pumper og sluser, så hvordan et minivådområde, der mest af alt ligner en sø, kan skæmme landskabet, det er der ingen, der forstår, og det er også en af årsagerne til, at afgørelsen blev påklaget, siger oplandskonsulenten, der har søgt om tilladelse til 92 minivådområder gennem de seneste fem år.
Og afgørelsen viser, at Miljø- og Fødevarenævnet er enige med Mikael Samsøe, for nævnet skriver i afgørelsen, at der allerede er såkaldte tekniske installationer i området, så derfor er et minivådområde, der i øvrigt er placeret bag et dige, ikke ødelæggende for landskabet.
Når der kommer en så åbenlyst forkert sagsbehandling som den, vi så i dette tilfælde, så er vi klar til at tage kampen
Med afgørelsen er det også slået fast, at minivådområder har en vigtig samfundsmæssig værdi, fordi det er et miljøforbedrende tiltag, der både renser fosfor og kvælstof fra, inden drænvandet løber ud i kystvandet.
-Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi har været nødt til at klage over Kystdirektoratets afgørelse, men når der kommer så åbenlyst forkert sagsbehandling som den, vi så i dette tilfælde, så er vi klar til at tage kampen, siger Mikael Samsøe.
Afgørelse er også en politisk sejr
VKST har tidligere haft foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, hvor netop problematikken om etablering af minivådområder inden for kystbeskyttelseslinjer var på dagsordenen. Derfor glæder det også VKST’s formand, Torben Hansen, at der nu også er kommet en juridisk afgørelse, der går landbrugets og miljøets vej:
På den ene side bliver vi bedt om at reducere kvælstof og lave minivådområde, men på den anden side så kan vi ikke få selv de mest åbenlyse dispensationer
-Det er godt nyt. For der er alt for mange gode projekter om etablering af minivådområder, der strander på, at myndighederne ikke giver dispensationer. På den ene side bliver vi bedt om at reducere kvælstof og lave minivådområde, men på den anden side så kan vi ikke få selv de mest åbenlyse dispensationer, siger Torben Hansen, der håber, at de mange sager, hvor landbruget har fået medhold, forhåbentlig giver endnu flere lyst til at lave et minivådområde:
-Som erhverv har vi brug for at vise, at vi kan og vil lave tiltag, der reducerer kvælstof. Der er brug for alle de minivådområder, der overhovedet kan etableres, lyder det fra Torben Hansen, der opfordrer til, at man tager fat i en af VKST’s to oplandskonsulenter, hvis man vil have gratis hjælp til etablering af et minivådområde.

Billede: Det er dette stykke jord, hvor minivådområdet skal etableres på marken mellem brønden og grantræerne