Vil du være en bedre leder? Så er det her værktøj et vigtigt redskab

6. februar 2024

I takt med at flere landbrugsvirksomheder erkender vigtigheden af struktureret ledelse, bliver personalehåndbogen et stadig mere centralt værktøj – også i landbruget.

Den fungerer ikke kun som en vejledning for god praksis men er fundamentet for en stærk virksomhedskultur og er med til at gøre dig til en bedre leder.

Det forklarer ledelsesrådgiver Jette Sandager fra VKST, der har været med til at udforme og udarbejde mange personalehåndbøger for sine kunder i landbruget.

Forskellige regler; en fælles forståelse

-Personalehåndbogen gør virksomhedens politikker og værdier klare for alle. Den minimerer misforståelser og sikrer, at både nye og eksisterende medarbejdere forstår de værdier, de er en del af, siger Jette Sandager og forklarer yderligere, at netop det er essentielt for at skabe et miljø, hvor alle føler sig værdsat og lige behandlet.

Når politikkerne er nedskrevet, kendes de af alle, og alle kan tage stilling til, om værdierne i virksomheden passer til de værdier, man har som menneske

-Medarbejdere, der arbejder med forskellige områder i virksomheden, behøver ikke nødvendigvis at have de samme regler. Et eksempel kan være, at jeg som staldarbejder får stillet arbejdstøj til rådighed, men det gør jeg ikke som kontormedarbejder. Men når politikkerne er nedskrevet, kendes de af alle, og alle kan tage stilling til, om værdierne i virksomheden passer til de værdier, man har som menneske og medarbejder, forklarer rådgiveren.

Man skal derfor se personalehåndbogen som et overblik over de regler, der ikke er beskrevet i ansættelseskontrakten med den enkelte medarbejder.

Læs også: Personalehåndbogen forbedrede mit lederskab

Omfattende guide til medarbejderne

Personalehåndbogen udleveres ved ansættelse af en ny medarbejder, som har mulighed for at sætte sig ind i virksomhedens værdier.

Fra ryge- og alkoholpolitik til omgangstone, mobning og sexchikane på arbejdspladsen, personalehåndbogen dækker det hele. Den beskriver, hvad der forventes af medarbejderne, og hvilke konsekvenser overtrædelse af reglerne kan have. Den klarhed er afgørende for at vedligeholde et sundt arbejdsmiljø.

-Kan jeg eksempelvis forvente at få arbejdstøj på min arbejdsplads, og må jeg låne værkstedet efter fyraften? Sådan nogle ting kan dine medarbejdere få svar på i personalehåndbogen, siger Jette Sandager.

Og selvom det kan lyde banalt, er det netop den type information i personalehåndbogen, der er med til at lette lederskabet og skabe færre konflikter på arbejdspladsen.

Personalehåndbogen letter lederskabet og sætte regler og retningslinjer i system

-Personalehåndbogen letter lederskabet og sætte regler og retningslinjer i system. Ved små dagligdagstvister gør personalehåndbogen det nemt at løse udfordringen, inden det bliver et problem, forklarer Jette Sandager og uddyber yderligere, at man som leder ikke skal holde styr på, hvad man har sagt til den ene og anden medarbejdere, for de har alle fået samme information via personalehåndbogen.

Den kan også være med til at fjerne usikkerheder hos nyansatte, da det kan være grænseoverskridende som ny at spørge ind til for eksempel gavepolitik, mængden af nyt arbejdstøj m.m.

Implementering med omtanke

Implementeringen af en personalehåndbog kræver planlægning og kommunikation.

-Alle medarbejdere skal have den udleveret, eller som minimum skal den stå frit tilgængelig for alle. Hvis man indfører en personalehåndbog i sin virksomhed, skal den over for det ansatte personale varsles med minimum medarbejderens opsigelsesfrist, forklarer Jette Sandager.

Den kan derfor træde i kraft på arbejdspladsen på forskellige tidspunkter, medmindre man varsler alle med den længste opsigelsesfrist

-Men jeg vil anbefale at den gælder for alle på samme tidspunkt, afslutter ledelsesrådgiveren.


Du kan læse meget mere om perosnalehåndbogen på vores hjemmeside her: Personalehåndbog.

Ønsker du også at udarbejde og implementere et personalehåndbog på din bedrift, så tag fat i Jette Sandager i dag. Ring til hende på telefon 2170 2552 eller e-mail jas@vkst.dk.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*