VKST melder ud: Harvning af brandbælter er et must lige nu – også selvom det er imod reglerne
24. juli 2018Høsten er lige nu på sit højeste i hele landet, men sjældent har afgrøderne og de omkringliggende arealer været så tørre, som de er lige nu. Og det er en farlig kombination.
For de tørre forhold giver en ekstrem brandfare, hvorfor der nu skal tages forholdsregler, der normalt ikke bliver brugt. Det mener VKST, som nu anbefaler harvning af brandbælter.
– Hvis man harver brandbælter, straks markerne er høstet, kan det redde rigtig store værdier. Især op mod særligt følsomme områder, hvor man vurderer, der er særligt fare, eksempelvis tørre nåletræsskove, ejendomme med stråtag og lignende. Det er kun rettidig omhu, siger planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST.
Han påpeger, at vandvogn og brandslukningsudstyr naturligvis stadig skal være med som standard-udstyr, når der høstes.
Står bag anbefalingen hele vejen igennem
Planteavlskonsulenten bakkes op af administrerende direktør i VKST, Mads Birk Kristoffersen.
– I VKST er vi klar over, at harvning af brandbælter er imod reglerne vedr. jordbehandling i efteråret. Men som rådgivningsvirksomhed for det sjællandske landbrug står vi bag denne anbefaling for at begrænse brandrisikoen, også selvom et brandbælte kan være en uretmæssig harvning, siger Mads Birk Kristoffersen.
VKST taler ikke om at harve store arealer, men netop kun nødvendige brandbælter for forhindre og inddæmme branden, hvis den opstår og dermed beskytte særlige værdier mod oplagt fare.
– De første tærskere og pressere er allerede brændt, og risikoen for flere ulykker er stadig stor. En sten på kniven antænder marken på et kort øjeblik, og alt kan brænde. Det er som at køre på en krudttønde, så vi kan ikke tage nok foranstaltninger, siger planteavlskonsulent Ole Schou.
Har du spørgsmål til harvning af brandbælter, er du mere end velkommen til at kontakte VKST på telefon 7027 9000.