VKST om Grøn Trepart: Vi får klarhed over fremtiden

25. juni 2024

Aftalen om Grøn Trepart får stor betydning for landbruget på Sjælland, Lolland og Falster og dermed grundlaget for fødevareproduktionen. I VKST ser man positivt på, at aftalen sætter en klar ramme for fremtidens landbrugsproduktion, så der igen kan investeres.

Én samlet løsning med fokus påbiodiversitet, natur, skovrejsning, grundvand og lavbundsarealer er ifølge Torben Hansen, formand for VKST, nødvendig for, at erhvervet har rammerne til at investere i produktionen fremadrettet.

-Der er ingen tvivl om, at ideen om en afgift ikke er groet i vores have. Men samtidig er det vigtigt at sige, at landbruget allerede var på vej mod det klimaneutrale landbrug i 2050 – men uden en afgift. De ideer, vi bød ind med inden forhandlingerne, er taget positivt op, lyder det fra Torben Hansen.  

Aftalen sigter mod nye løsninger, så Danmark fortsat kan have en stærk fødevareproduktion.

Jeg er glad for, at de andre parter i forhandlingerne har lyttet til landbrugets budskab om, at der allerede er konkrete og økonomisk fornuftige tiltag, vi kan gøre på bedriften for at reducere CO2-udledningen

– Vi arbejder hen imod en kraftig reduktion af eller slet ingen afgift på CO2. Og jeg er glad for, at de andre parter i forhandlingerne har lyttet til landbrugets budskab om, at der allerede er konkrete og økonomisk fornuftige tiltag, vi kan gøre på bedriften for at reducere CO2-udledningen. De løsningerne skal vi i gang med ude på bedrifterne, så vi arbejder os hen imod en CO2-reduktion og dermed en kraftig reduceret eller slet ingen afgift, siger Torben Hansen.

Samtidig minder Torben Hansen om, at afgiften først træder i kraft i 2030, og indtil da skal der arbejdes intenst med realiseringen af de innovative løsninger, der kan reducere CO2.

Arealfond skal understøtte klog arealanvendelse

Fra VKST er der ros til etableringen af den arealfond, der skal arbejde med opkøb og jordfordeling til at understøtte den ændrede arealfordeling og bruge arealerne så klogt som muligt.

Det er afgørende, at ændringerne nu sker med fuld erstatning og med frivillige aftaler som udgangspunkt

-Det er godt, at aftalen tænker tingene meget mere sammen: et areal til klimaindsats kan kombineres med skovrejsning og natur og biodiversitet. Det er afgørende, at ændringerne nu sker med fuld erstatning og med frivillige aftaler som udgangspunkt, lyder det fra Torben Hansen, der fortsætter:  

-Vi må ikke glemme, at Danmark har geografisk beliggenhed, der er helt enestående, når det gælder fødevareproduktion. Vi har en høj effektivitet og stor faglighed – og det forpligtiger. Vi er et landbrugsland, og det skal vi værne om. Og det kan vi kun gøre ved at bruge jorden klogt.

Ingen afgift på gødning

Mens husdyrproduktionen kigger ind de største konsekvenser af en CO2-afgift, er det derimod glædeligt, at der ikke er kommet en CO2-afgift på gødning. Men for de østdanske landmænd er der også en stor opgave i forhold til kvælstofreduktionen:

-Vi skal have flere og nye lokale løsninger omkring vores fjorde i Østdanmark. Det store spørgsmål er, hvorfor vi endnu ikke har set effekten af kvælstofreguleringen i fjordene, og derfor er det nødvendigt, at vi kombinerer den nuværende regulering med lokale løsninger i fx kystvandråd, hvor tiltag som marine virkemidler også kan komme i spil, siger Torben Hansen og slutter af med at understrege, at der nu ligger et stort arbejde foran alle i landbruget:

Det er nu, vi skal i arbejdstøjet

– Vi skal skabe rammerne for den innovation, der skal bringe nye virkemidler i spil – både på landsplan og med lokale løsninger i samarbejde med andre interessenter. Det er nu, vi skal i arbejdstøjet.

Yderligere oplysninger:

Torben Hansen, formand for VKST, tlf. 4027 6704.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)