VKST opruster på tværfagligheden: Ny klima-uddannelse til 7 forskellige rådgivere i VKST
22. juni 2022I øjeblikket er der en høj forventning om, at landbruget leverer på klimadagsordenen. Derfor har VKST som de eneste på Sjælland og øerne valgt at uddanne hele 7 forskellige rådgivere som klima- og bæredygtighedsrådgivere.
Næste gang du får besøg af din planteavlskonsulent, kan det være, at han har to forskellige kasketter på. En planteavls-kasket og en klima-kasket. Eller måske er det din griserådgiver. Eller ledelsesrådgiver.
For i sidste uge kunne VKST ønske stort tillykke til hele 7 af deres rådgivere, der på tværs af driftsgrene og fokusområder alle har uddannet sig som klima- og bæredygtighedsrådgivere.
-Klima kan ikke kun afgrænses til en specifik driftsgren. Klima og bæredygtighed gælder hele vejen rundt om landbruget og virksomheden. Det er både de store og de små ting i hverdagen. Derfor har vi også valgt at få uddannet rådgivere fra flere forskellige driftsgrene, siger Marlene Sparre Ibsen, der er vicedirektør i VKST.
Fra planteavl til økonomi
De syv nye klima- og bæredygtighedsrådgivere i VKST dækker både konventionel og økologisk planteavl, husdyrproduktion og ledelses- og virksomhedsudvikling. Økonomi og virksomhedsrådgiver Kasper Juhl Klausen er en af de syv nyuddannede, og han er stolt over at være en del af det nye tværfaglige team.
Det er essensen af at arbejde med noget på tværs, som ESG og klima jo er
– Der er en ydmyghed over samarbejdet mellem os. Og man føler sig ydmyg over at høre refleksionerne fra andre fagområder end ens egen, siger Kasper Juhl Klausen og uddyber:
– Og det er essensen af at arbejde med noget på tværs, som ESG og klima jo er. Man kan ikke bare ansætte en klimakonsulent og regne med, at den person kan favne alle kundetyper uanset driftsgren. På den her måde kommer vi hele vejen rundt om den enkelte landmand og får alle synspunkter med. Det er det, vi kan, og det er det, vi er stærke i.
Tværfaglighed på højeste niveau
Afdelingsleder og planteavlsrådgiver fra VKST Peter Balslev var med i Billund, da de syv rådgivere skulle fremlægge deres eksamen i sidste uge. De syv rådgivere havde alle fået stillet den samme case til rådighed, som tog udgangspunkt i virkeligheden, hvor de skulle udarbejde en fælles klimaplan for denne landmand.
De havde 24 timer og skulle fremlægge deres klimaplan i Billund foran blandt andre eksaminator fra SEGES Innovation, repræsentanter fra den finansielle sektor og formand for sektorbestyrelsen fra L&F Gris.
Det var en flot eksamen, hvor man virkelig så tværfagligheden fungere på højeste niveau
– Det var meget specielt at overvære deres eksamen. De stod skulder ved skulder og bød ind med hvert deres rådgivningsområde på en samlet måde. Det var en flot eksamen, hvor man virkelig så tværfagligheden fungere på højeste niveau, fortæller Peter Balslev.
-Klima kan for nogen være et fluffy fænomen, men det er en rejse, vi alle skal ud på, om man vil det eller ej, og jeg er så stolt af og tryg ved, at de her 7 konsulenter skal hjælpe vores landmænd godt igennem.
Klimarådgivning tager udgangspunkt i landmandens hverdag
Peter Balslev fortæller, at klima og ESG ikke er fy-ord, men er begreber, man som landmand bør gribe ud efter.
Det er ikke noget, man skal være bange for, men se som en mulighed for at udvikle din bedrift
– Klimarådgivning er jo ikke noget nyt. Det tager udgangspunkt i den rådgivning, vi giver i dag, fx med et DB Tjek i marken eller stalden, eller det arbejde, du i forvejen gør for at udvikle dine medarbejdere. Det er ikke noget, man skal være bange for, men se som en mulighed for at udvikle din bedrift endnu mere i den rigtige retning, siger han.
De syv nye klima- og bæredygtighedsrådgivere fra VKST er:
- Griserådgiver Rikke Holm Espersen
- Planteavlsrådgiver Jakob Antonissen Jensen
- Planteavlsrådgiver Martin Rath Olsen
- Ledelses- og virksomhedsrådgiver Henrik Søndergaard