Vurdér dine efterafgrøders C/N-forhold
13. oktober 2021Billede: Efterafgrøde bestående af honningurt og boghvede. Begge arter er i blomstring og har en del stængel – især boghvede har en stiv stængel. Jeg vil vurdere honningurten på billedet til at have et C/N-forhold på ca. 20 og boghveden til ca. 30.
Forholdet mellem kulstof (C) og kvælstof (N) i dine efterafgrøder er med til at afgøre nedbrydnings-hastigheden og forfrugtsværdien. Det er også en rigtig god parameter til at vurdere det bedste nedmuldningstidspunkt for dine efterafgrøder.
Arternes C/N-forhold varierer
I skemaet nedenfor kan du se vejledende værdier for C/N-forholdet for ofte brugte arter til efterafgrøder. Intervallerne indikerer at C/N-forholdet også varierer inden for arterne. Derfor skal du tage højde for alderen af planterne og andelen af stængel vs. blade:
- Unge planter har et lavere C/N-forhold
- Planter, som er begyndt at blomstre og sætte frø, har et højere C/N-forhold
- Stor andel af stængel giver et højere C/N-forhold
- Mange, saftige blade giver et lavere C/N-forhold
Vejledende C/N-forhold for arter, som ofte bruges til efterafgrøder. C/N-forholdet varierer meget alt efter alder og plantedel – derfor er der angivet intervaller. Kilde: Manual for frivillige økologiske efterafgrøder, Økologisk Landsforening.
Vurderingen i praksis
- Klip 1 m2 efterafgrøde helt ned til roden
- Vej den samlede biomasse
- Sorter i arter
- Vej hver art
- Vurdér hver arts gennemsnitlige C/N-forhold (brug ovenstående skema)
- Beregn det samlede C/N-forhold
Eksempel på beregning af det samlede C/N-forhold for en vikke/olieræddike/havre efterafgrøde:
Vægten af den samlede biomasse: 100g
Vægten af vikke: 20 g
Vægten af olieræddike: 40 g
Vægten af havre: 40 g
Arternes andel af den samlede biomasse:
Vikke: 20/100 = 1/5, Olieræddike: 40/100 = 2/5, havre: 40/100 = 2/5
Vurderet C/N-forhold for de tre arter: Vikke = 10, Olieræddike = 25, Havre = 40
Beregning af samlet C/N-forhold:
(10*1/5) + (25*2/5) + (40*2/5) = 28
- Denne efterafgrøde har altså et samlet C/N-forhold på ca. 28.
C/N-forhold og frigivelsen af kvælstof
I tabellen nedenfor ses den forventet mineralisering alt efter C/N-forhold og biomasse produktion/ha. Tallene er baseret på en række forsøg i Danmark. Som det fremgår af tabellen, så kan du forvente en frigivelse af kvælstof med det samme, hvis C/N-forholdet er under 20. Ved lave C/N-forhold skal du nedmulde efterafgrøden lige inden såning – især på lette jorde. Ved høje C/N-forhold kan du fint lave en vinter-nedmuldning. Så undgår du at nedbrydningen af efterafgrøden tager næring fra den efterfølgende afgrøde.
Du finder din efterafgrødes biomasseproduktion ved at klippe biomassen for 1 m2 (vælg et repræsentativt sted i marken). Klippet tørrer du i ovnen ved ca. 60 grader indtil planterne er knastørre. Herefter vejer du prøven og får: g tørstof/m2. Det omregner du til ton/ha ved at dividere med 10.
Yderligere oplysninger kontakt økologikonsulent Ninna Boesen