Teknikgennemgang af foderladen

Teknikgennemgang af foderladen

En af de største syndere i griseproduktionen, der fører til både forringet produktivitet, øget dødelighed og unødvendige investeringer på udbedringer, er teknikken i foderladen.

For der kan være utallige faldgruber på hele teknikanlægget, hvis du ikke får tjekket det igennem jævnligt.

Med en teknikgennemgang af foderladen fra en specialist i VKST, får du en total gennemgang af hele foderladen, fodercomputeren og foderanlægget, så du er sikret at fodre så optimalt som muligt.

Undgå produktionstab og øget dødelighed ved teknikgennemgang af foderladen

Typiske fejl hos mange besætninger

Foder er en af de største omkostninger i griseproduktionen. Derfor er det vigtigt, at foderet er rent og korrekt sammensat, og ikke mindst er det vigtigt, at foderet tildeles korrekt, således man kan fodre efter planen.

I VKST Svinerådgivning oplever vi desværre ofte, at der ikke fodres efter planen. Det gør, at du som griseproducent ikke får den produktivitet, som er mulig i produktionsanlægget.

Det kan eksempelvis være, at foderblanderen ikke vejer korrekt, hvor de typiske fejl er:

  • Overgangene er ikke fleksible, således de forskellige rør eller snegle ”hænger” på blanderen
  • Lufttryk fra møllen, som forstyrrer
  • Undertryk fra et dyssefilter, som gør, at der ikke vejes korrekt
  • Vejecellerne fungerer ikke eller er kalibreret forkert

Også indtastningen i fodercomputeren er en stor kilde til mange fejl, hvor tørstof og foderenheder på råvarer eksempelvis er indtastet forkert, ligesom udformningen af siloer og ventilationssystemer også ofte er en fejlkilde, hvis de er bygget forkert.

Undgå unødvendige erstatningskomponenter som løsning

Mange griseproducenter bruger lidt for flittigt erstatningskomponenter. Eksempelvis hvis siloen med sojaskrå er tom, eller råvaren hænger og ikke vil ud af siloen, og der så bliver erstattet med korn i stedet for.

Det er en dårlig løsning, da grisene dermed ikke får den protein, som er tiltænkt, og der fodres således meget forkert.

Står det på i længere tid, skaber det dårlig vækst og et højt foderforbrug til følge. Med en gennemgang undgår du derfor at bruge penge på at udligne og forbedre skaderne, men bruger i stedet penge på den rigtige løsning.

Vi opfordrer til, at der foretages en teknikgennemgang minimum en gang om året. Hos VKST tilbyder vi tre forskellige løsninger inden for teknikgennemgang med fast serviceaftale, som du kan se længere nede på siden.

Kontakt vores specialist Kim Kofoed for yderligere information om teknikgennemgang i griseproduktionen, eller hvis du ønsker at høre mere om priser på en af vores pakker med fast pris på teknikgennemgang.

Jeg har brug for at vide, hvornår jeg er ved at gøre noget forkert, og hvad jeg kan gøre bedre, og det får jeg med den her sparring med VKST.

Rådgivning / Flemming Risbjerg / Skibby

Teknikgennemgang af specialist

Teknikgennemgang tilbydes i hele Danmark

Hos VKST Griserådgivning opfordrer vi til, at alt bliver gennemgået, så grisene får den rigtige mængde foder, og foderet er sammensat efter planen. Ved en gennemgang bliver der også kigget yderligere på:

  • Overslæb af råvarer
  • Komponentrækkefølge ved opblanding af foder
  • Er der styr på restmængder?
  • Er recirkulering i vådfoderet sat korrekt op?

VKST er en af de få i landet, der kan tilbyde denne type gennemgang, og vi hjælper naturligvis derfor også griseproducenter fra hele landet – fra Bornholm og Lolland til Fyn og Jylland.

Analyse af korn

Læs også om

Som professionel griseproducent er det nødvendigt at styre efter omkostningerne og ikke kun efter produktionsresultatet – derfor er DB Tjek et effektivt styringsværktøj i griseproduktionen.

Keld Sommer

Kim Kofoed