Pløjefri dyrkning / Conservation agriculture

Hos VKST Planteavl tilbyder vores dygtige konsulenter rådgivning og sparring om pløjefri dyrkning, og herunder også rådgivning i Conservation Agrigulture til alle landmænd, der enten ønsker at pløje mindre eller eventuelt at sende ploven helt på pension og dyrke det pløjefri landbrug.

Går du med overvejelser om at minimere jordbearbejdningen og dyrke det mere pløjefrie landbrug, er du mere end velkommen til at kontakte en af vores fires specialister:

Bent Buchwald, Søren Bagger og Leif Kildeby Nielsen.

Få professionel hjælp til at arbejde med reduceret jordbehandling

Spar tid og omkostninger med pløjefri dyrkning

Interessen for pløjefri dyrkning har gennem de seneste år været stigende, og reduceret jordbehandling har dermed vundet større indpas i det danske landbrug.

Og der er god grund til den stigende popularitet. For med pløjefri dyrkning som en del af din jordbehandlingsstrategi, kan du i nogle afgrøder sikre en bedre etablering, samt udnytte biologien i en langsigtet forebyggende indsats mod græsukrudt.

Herved kan du både spare tid og dermed også omkostninger. Derudover er der flere fordele som mere jævne og ensartede marker, mere liv i jorden i form af flere regnorme og dermed mere frugtbar jord.

Rådgivning i reduceret jordbehandling:

Vi kan blandt andet hjælpe med sparring inden for:

  • Konventional jordbehandling
  • Delvis pløjning
  • Pløjefri dyrkning (reduceret jordbehandling)
  • Strip till
  • Direkte såning og Conservation Agriculture (skiveskær/tanskær)

Derfor er sparring med en konsulent vigtigt

Det har i praksis og gennem forsøg vist sig, at pløjefri dyrkning kan give det samme udbytte som i pløjede systemer. Men det kræver meget af den enkelte landmand; En anden form for driftsledelse, et veltilrettelagt sædskifte, at man holder sig opdateret og at man har en god fornemmelse for, hvornår jorden er tjenlig.

Hvis der ikke er styr på de grundlæggende forhold, kan det få alvorlige konsekvenser for både udbytte og omkostninger.

Derfor er der rigtig mange forhold at tage sig i vare for, når ploven udfases. Og det er derfor vigtigt, at man er opdateret og kan spare med rådgivere og konsulenter, der både har praktisk erfaring og stor viden inden for pløjefrit landbrug.

I VKST Planteavl har vi hele fire specialkonsulenter, der de senere år blandt andet gennem efteruddannelse kun har arbejdet med reduceret jordbehandling, direkte såning og Conservation Agriculture.

Få hjælp til pløjefri dyrkning og reduceret jordbehandling hos VKST

Læs også om

Hvad tjener du på din planteavl? Få det optimale ud af din produktion med et DBII Tjek Mark. Med det kan du sammenligne din bundlinje med tilsvarende virksomheders og optimere med det samme.

Bent Buchwald

Jakob Antonissen Jensen

Leif Kildeby Nielsen