skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
15. Juni Fondens Naturpris 2021

15. Juni Fondens Naturpris 2021

Kunde i Økologisk VKST, Ivan Reedtz-Thott – Strandegård, har vundet 15. juni Fondens Naturpris, 2021. Prisen blev overrakt 15/6 på 15. juni Fondens tilholdssted i Hørsholm. Det var meget højtideligt og det var en meget stolt kunde (og rådgiver), der deltog.

Naturprisen bliver man indstillet til, og er en meget fin tilkendegivelse der uddeles én gang om året. Det er den danske naturs ”Oscar”. Er man som Strandegård heldig at vinde, får man tildelt 200.000 kr. af 15. juni Fonden.

Økologi- og Naturkonsulent, Therese Bloksted har på vegne af VKST valgt at indstille Ivan Reedtz-Thott, da han gennem mange år har gjort en helhjertet indsats for naturen på hans egne arealer. Bla. med Naturlig hydrologi og mangeårig indsats med afgræsning med egne dyr – kvæg og får. Ivan Reedtz-Thott er samtidig en god samarbejdspartner med flere interesseorganisationer og Faxe kommune. Derudover er området også åbent for offentligheden og absolut et besøg værd.  På Strandegård er der altid stor interesse for udvikling og nytænkning og det er bla. det 15. Juni Fonden har lagt stor vægt på i deres udvælgelse.

Det sidste ”step” der er foretaget på Strandegård, er at udtage 105 ha. dyrkningsjord til varig natur. Dvs. det må aldrig opdyrkes igen. Derved er de i forvejen højt beskyttede naturområder, blevet sammenbundet med landbrugsjord. Lige præcis det der skal til, sammen med afgræsning, for at imødekomme sammenhængskraften, med den sårbare natur, der er i tilbagegang.

På det udtagne areal skal der i år igangsættes et projekt med udsåning af overdrevsnatur, så man på græslandet får en mere blomstrende flora – også for at tilgodese sommerfugle og andre insekter.

Alle indre hegn er taget ned og området ender med at svare til ca. 500 ha græsning, deri 100 ha skov. Der afgræsses nu med Galloway kvæg og Exmoore Ponyer.

For et par år siden valgte Strandegård at afhænde deres egne dyr, og indgik i stedet et samarbejde med naturplejer og biolog Peer Ravn. Peer er en dygtig biolog og praktiker, og er samtidig en stor drivkraft i projektet. Peer er også kunde i Økologisk VKST, og drifter andre store naturområder – ca. 3.000 ha i alt.

Den Økologiske planteavl på Strandegård fylder ca. 300 ha., og styres med hård hånd af økologokonsulent Darran Thomsen, og Bent Jensen, der er driftsleder på Strandegård. Bent kender både området og ejendommen virkelig godt, og er altid behjælpelig, og tålmodig.

Alt natur er velkommen – også den lille private sommerfuglehave. Men vi har også brug for dem der gør den store forskel. Det gør Strandegård, Naturprisen er SÅ velfortjent – Tak for jer!

Skrevet af Økologi- og naturkonsulent Therese Bloksted

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV