3 konkrete eksempler på hvordan du kan lave regenerative tiltag
11. februar 2025Regenerativt landbrug har fået meget opmærksomhed på det seneste – og med god grund! Ved at arbejde med naturens egne processer har regenerativt landbrug potentiale til at styrke jordens frugtbarhed, øge biodiversiteten og forbedre din bedrifts robusthed. Men hvordan kommer du i gang? Her er tre konkrete tiltag, du kan prøve af på din bedrift:
#1 Reduceret jordbehandling – skån livet i jorden
En af grundtankerne i det regenerative landbrug er at undgå forstyrrelser af jorden. Især regnorme og insekter, som lever på overfladen af jorden, er følsomme over for jordbearbejdning. Derfor er reduceret jordbearbejdning eller no-till et helt centralt element.
Hvis du driver konventionelt landbrug, er no-till eller pløjefri dyrkning en mulighed. Det kan være en god start at afprøve det på en enkelt afgrøde for at se, hvordan det fungerer hos dig.
Hvis du driver økologisk landbrug, kan du mindske jordbearbejdningen ved at lave jordbearbejdningspauser i sædskiftet – f.eks. ved at introducere kløvergræs eller etablere vinterrug uden pløjning.
#2 Efterafgrøder med mange arter – hold jorden dækket året rundt
Livet i jorden er afhængigt af levende planter og deres rodeksudater. Derfor er det en helt central del af det regenerative landbrug at have grønne marker året rundt.
Hvis du gerne vil arbejde med det regenerative på din bedrift, er efterafgrøder et godt sted at begynde. Sammensæt din efterafgrødeblanding med mindst tre arter (og gerne flere), så der både er græsser/korn, bælgplanter (vikke, kløver mm.) og arter med mere dybdegående rødder som olieræddike, gulsennep og cikorie.
En efterårssået efterafgrøde skal helst sås i august for at lykkes godt. Vent med at pløje efterafgrøden om før foråret, så den gør så meget gavn som muligt. Husk at undgå at sprøjte dine efterafgrøder ud, da det er de levende rødder, som gavner mikrolivet i jorden.
#3 Brug af kompost – giv jorden et boost
I det regenerative landbrug er formålet med komposten at pode jorden med en sund kultur af mikroliv.
Kompost kan laves på mange måder. Som tommelfingerregel skal du gå efter:
- 50-60% træstofholdigt materiale (have/parkaffald, flis, halm m.m.)
- 30-40% grønt materiale (kløvergræs m.m.)
- 10-20 % let omsættelig og næringsrig biomasse (dybstrøelse, grøntsagsaffald m.m.)
Det er vigtigt, at komposten er iltet og ikke brænder sammen. Den skal derfor vendes, når den kommer over 60 grader. Alternativt skal det grove materiale sikre god iltning af en statisk kompostbunke – her er halm godt. Nogle sætter hullede rør ned i komposten for at sikre iltning.
Komposten spredes ud på markerne i foråret. Komposten kan også bruges til at lave kompost-te, som sprøjtes på planterne i løbet af vækstsæsonen eller bruges til at pode udsæden med. Det er ikke mængderne, men kvaliteten af komposten, som er vigtig.
Vi kan hjælpe dig
Overvejer du at tage de første skridt mod et mere regenerativt landbrug? Så står vores konsulenter i VKST klar til at hjælpe dig med rådgivning og konkrete løsninger. Kontakt os på tlf. 7027 9000