5 skarpe til landmanden: Ledelse er det allervigtigste for en bedrift

8. november 2019

Ulrik Kjærsgaard Olsen driver Lykkensgård Avlscenter ved Kalundborg. Han købte sin første ejendom i 2005, da han var 24 år. I dag udgør avlscentret 3 ejendomme med i alt 20 ansatte, og Ulrik har gennem årene gjort flere erfaringer som leder.

1.Hvad betyder god ledelse for din virksomhed?

Ledelse er det allervigtigste for en bedrift, for god ledelse kan ses på bundlinjen og på effektiviteten. Rettidighed, omhu og planlægning er nogle af nøgleordene, fordi de ting er vigtige for, at medarbejderne trives og kan arbejde effektivt.

For nogle år siden indførte vi LEAN og ugemanagement, og siden er trivslen og effektiviteten blevet bedre og bedre. Nu føler alle sig trygge og ved, hvad der skal ske.

2. Hvad er god ledelse for dig?

Jeg synes synlighed er meget vigtigt. Derfor kommer jeg altid ud og er med til planlægningsmøderne på bedrifterne om mandagen og tirsdagen. I perioder kan der godt være mange andre ting, der skal passes, og så flytter fokus sig lidt, det kræver hård prioritering at være synlig.

God ledelse handler også om planlægning, så mine folk ved, hvad de skal lave i den kommende uge, og rammerne er rolige og trygge. Vi planlægger minimum en uge ad gangen, og lige nu arbejder vi faktisk med at lave et årshjul for planteavlen, og så får vi sat de store ting ind i kalenderen og er sikre på, at det bliver gjort.

Det handler også om at være opmærksom på medarbejderne og deres trivsel. Jeg skal være opmærksom på mine driftsledere, men de skal også være opmærksomme på deres folk i stalden, derfor snakker vi også meget om, hvordan det går.

3. Hvad er din største udfordring som leder?

Den største udfordring er at blive ved med at være synlig og nok til stede, fordi der er så meget andet, jeg også er involveret i. Den tid jeg bruger på at bygge ny stald eller på bestyrelsesposter, den tager jeg fra medarbejderne og den prioritering er svær, men vigtig. Jeg prøver også at begrænse det, så jeg ikke laver for mange tiltag i virksomheden på én gang. Og ellers er mine folk gode til at sige til mig, at nu skal jeg prioritere.

En anden udfordring er at finde de rette medarbejdere. Jeg vil gerne have danske medarbejdere, og lige nu mangler vi elever. Selvom vores stillingsopslag på Facebook har nået 50.000 mennesker, så har vi ikke ret mange ansøgere. Det er en stor udfordring, som kun er blevet større med årene.

Jeg arbejder også hele tiden med at finde de ting, der motiverer mine medarbejdere. Nogle bliver motiveret af at nå de mål vi opstiller, andre bliver motiveret af personalegoder og andre motiveres af anerkendelse. Det skal man hele tiden balancere, så alle er motiverede.

4. Hvad er dit bedste råd til nye ledere?

For det første skal du som ejer eller driftsleder sætte dig godt ind i virksomheden og finde dens svage og stærke sider så du ved, hvor du skal sætte ind. For det andet skal du omgive dig med mennesker, der kan supplere dine svage sider og for det tredje skal du holde hovedet koldt i pressede situationer.

5. Hvilken leder bliver du inspireret af?

Når jeg ser mig omkring, så er der 2-3 virksomhedsledere, som jeg skeler til, når det handler om ledelse. De har formået at opbygge en vedvarende sund virksomhed, blandt andet i kraft af deres medarbejdere, og det er inspirerende.

Vil du vide mere om ledelse, arbejdsglæde og motivation? Så tag fat i vores ledelsesrådgivere i VKST.

VKST kører et månedligt tema med “fem skarpe til landmanden”, hvor en lokal landmand svarer på fem spørgsmål om enten et aktuelt emne i dansk landbrug eller om sit eget landbrug, sin produktion eller om sine tanker om livet.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.