5 skarpe til landmanden – Mød Niels Andersen

15. juni 2018

Niels Andersen driver 190 hektar planteavl i Dannemare på Lolland, og med sine 27 år repræsenterer han den yngre generation af de danske landmænd. Lige nu er Niels i fuld gang med at holde liv i både byg, hvede og sukkerroer, men han havde stadig tid til at tage en lille snak om respekt for landbrugsfaget – både hvordan han selv oplever respekten for sit fag fra sine omgivelser, og hvad han personligt mener, han som landmand skal gøre for at skabe stolthed om sit fag.

1. Føler du dig respekteret som landmand af dine omgivelser?

– Jeg føler mig helt klar respekteret som landmand. Jeg føler, at de folk jeg kender og møder respekterer både mit job og erhvervet generelt. Der findes selvfølgelig altid situationer, hvor man møder folk, som har en dagligdag langt fra landbruget, og derfor får de mest viden og flest input fra diverse medier – både gode som dårlige.

Jeg var for noget tid siden til en fødselsdag, hvor jeg sad ved siden af en pige fra København. Jeg kunne tydeligt mærke, at hun havde visse fordomme. Specielt når snakken faldt på økologisk/konventionelt landbrug. Men efter lidt snak frem og tilbage synes jeg, vi begge havde en mere fælles forståelse af landbrugserhvervet uanset produktionsform.

2. Synes du, at der mangler en generel respekt for landbruget?

– Jeg ved ikke, om der mangler en generel respekt over for landbruget. Jeg tror nærmere, at afstanden fra forbrugeren til den personlige landmand er blevet for stor, og det derfor er usande historier og forkerte facts, der ofte giver landbruget et dårligt rygte.

Efter min mening lader mange sig påvirke for let af, hvad der skrives i forskellige medier om landbruget. Specielt på Facebook ser jeg tit, hvordan en debat kan gå helt af sporet og komme til at handle om helt andre ting, end det der oprindelig var emnet.

3. Hvad kan der gøres for at skabe mere respekt fra landbrugets fag?

– Vi må som landmænd selvfølgelig bestræbe os på at leve op til de krav, der stilles til f.eks miljø og arbejdsforhold. Dermed ikke sagt, at vi bare skal lægge os fladt ned, hver gang en regelændring vil forringe vores produktionsmuligheder. Jeg synes dog, at Landbrug og Fødevarer gør et godt stykke arbejde for landmændene – også når vi taler om kampagner. Den med Jørgen Leth synes jeg var særligt god J

4. Hvordan ser fremtidens landbrug ud i dine øjne?

– Jeg tror desværre, at vi vil se mere kontrol og forskellige indberetninger i fremtiden, og det synes jeg er rigtig ærgerligt. Både fordi det tager tid og kræfter, men også fordi det giver udtryk for mistillid til erhvervet. Men samtidig tror jeg helt sikkert, at vi kan have stor gavn af at være et forbillede for andre lande, selvom det ikke altid er den sjoveste placering.

5. Er du selv i det her fag i fremtiden?

– Selvfølgelig ser jeg mig selv i erhvervet i fremtiden. Jeg er i øjeblikket kun i gang med mit andet dyrkningsår som selvstændig, og jeg ser frem til mange spændende sæsoner forude.

Med lave kornpriser og mange ændrede forhold omkring roedyrkningen, tænker jeg selvfølgelig over andre afgrøder og dyrkningsformer. Jeg synes bestemt, der er mange muligheder i planteavlen, og kan derfor ikke se, hvad der skulle få mig til at skifte spor eller forlade branchen sådan uden videre.

VKST kører et månedligt tema med “fem skarpe til landmanden”, hvor en lokal landmand svarer på fem spørgsmål om enten et aktuelt emne i dansk landbrug eller om sit eget landbrug, sin produktion eller om sine tanker om livet.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.