Årets tørke i vækstsæsonen har givet mere protein i foderkornet

7. august 2023

Hvis du påtænker at vente med at lægge foderstrategien, efter landsgennemsnittet kommer i november, så bør du lige tænke dig om en ekstra gang – især i år, mener griserådgiveren.


Årets tørke midt i vækstsæsonen giver højst sandsynligt mindre udbytte i kornet. Og det kan have store konsekvenser for proteinindholdet i foderkornet og dermed også for grisene, der kan blive overforsynet med protein.

Jeg har set de første kornanalyser, og der er væsentligt mere protein i kornet

– Man ser ofte, at der er højere proteinindhold, når udbyttet er lavere end normalt. Jeg har set de første kornanalyser, og der er væsentligt mere protein i kornet, end der normalt er hos disse griseproducenter.

Det siger Kim Kofoed, der griserådgiver i VKST og specialist i foderrådgivning.

Foderblandingerne skal justeres med det samme

Foder er grundlaget for en optimal griseproduktion. Derfor er det også vigtigt, at foderet blandes korrekt, så man får det meste ud af dit korn. SÅ ifølge rådgiveren er en kornanalyse meget vigtig lige nu.

– Der skal tages kornanalyser af årets høst, så proteinniveauet i foderblandinger kan blive justeret – både for at undgå udfordringer i stalden med diarre og for at kunne spare på tildelingen af sojaskrå, siger Kim Kofoed og tilføjer:

Det er helt absurd at vente til landsgennemsnittet i november, før du fodrer grisene korrekt

– Vi så det samme i 2018, hvor der også var ekstrem tørke. Her indeholdt kornet alt for meget protein. Det er helt absurd at vente til landsgennemsnittet i november, før du fodrer grisene korrekt.

Fodrer du i blinde, giver det et lavere DB

Kim Kofoed forklarer, at man uden en kornanalyse nu her efter høst kommer til at fodre i blinde, og det kan gå ud over sundheden i produktionen.

– Du risikerer i sidste ende med at få et ringere dækningsbidrag på grisene. Herunder også risiko for dårligere fungerende søer og mere diarre ved vækstgrisene. Måske også at bruge for mange penge på råvarer. Og det er dumt, siger han og opfordrer derfor til, at man får lavet en analyse af sit korn

På den måde bliver fodersammensætningen så optimal som muligt, og det bedste dækningsbidrag kan opnås.

En kornanalyse skal planlægges nu

Og det er nu, man skal i gang, hvis det skal gøres optimalt, siger Kim Kofoed:

Det er nu, vi har tiden til planlægning

-Vi skal høste lige om lidt, hvis man ikke allerede er i gang, så det er nu, man skal tage stilling til det og planlægge det, og det er nu, vi har tiden til planlægning, forklarer foderrådgiveren og fortsætter:

-Der skal planlægges, hvor mange analyser der skal tages af de enkelte partier, og der skal fremsendes materialer og analyserekvisitioner, så det er klart lige efter høst.

To analyser af hvert parti

Kim Kofoed råder til, at der udtages en håndfuld korn pr. læs og får det samlet i en samleprøve. Lige efter høst sendes der minimum to analyser af sted af hvert parti, hvis man vil fastsætte vand og protein i kornet. Således opnår griseproducenten den mest repræsentative prøve af arealet.

-Jeg kan naturligvis hjælpe, så vi sammen kan planlægge, hvor mange analyser, der skal tages af de enkelte partier, og jeg kan sende materiale og analyserekvisitioner til indsamlingen, siger Kim Kofoed.

Efterfølgende skal foderblandingen sammensættes, og der skal lægges en foderstrategi og et foderbudget, så der kommer overblik over, hvilke råvarer der skal købes.

-På den måde bliver det sikret, at der bliver brugt de kornarter, som er til rådighed, så optimalt som mulig, og så foderstrategien er tilpasset den enkelte produktion. Det er det mest fornuftige og det bedste rent økonomisk og produktionsmæssigt. Så simpelt er det, afslutter Kim Kofoed.


VKST tilbyder to forskellige pakker med kornanalyse. Du kan se pakkerne på siden her, eller kontakte Kim Kofoed for yderligere information.

Griserådgiver Kim Kofoed kan allerede efter de første koranalyser nu her se en forskel i proteinindholdet. Foto: VKST

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.