Bestøverportalen forbinder dig med biavlere

20. maj 2022

Bestøverportalen er en slags datingsite for frøavlere og biavlere (et samarbejde mellem Landbrug og Fødevarer og Danmarks Biavlerforening) med nogle år på bagen, hvor man som frøavler kan tilmelde sig som bruger og efterfølgende tilmelde relevante marker. Biavlere, der ligeledes er tilmeldt, kan efterfølgende finde disse marker. Biavleren kan også tilmelde et antal bifamilier, der sendes ud til bestøvningsopgaver, som man efterfølgende kan fremfinde som frøavler.

Dette er en god måde er få kontakt til relevante biavlere, som man måske kan skabe en varig kontakt til.

Bestøvningen af særligt hvidkløver, hestebønner og vinterraps er veldokumenteret. Hestebønner og vinterraps er egentligt selvbestøvende, mens hvidkløver kræver fremmedbestøvning/insektbestøvning. Hestebønner og vinterraps har alligevel gavn af insektbestøvning. Bestøvningen foretages af mange forskellige vilde insekter. Der er dog ofte ikke nok vilde insekter til, at de kan have en særlig effekt i større marker på mange ha. Her kan målrettet placering af honningbier være en effektiv løsning.

Din erfaring er dog muligvis at målrettet bestøvning, der givetvis ikke er en gratis affære, ikke har haft afgørende betydning for en sikker frøhøst. Dette skyldes dog muligvis også andre forhold, som du ikke har været herre over. Hvis en god høst af frø hentes, er der også stor sandsynlighed for at det ikke kun er på mængden at effekten kan måles, men også på en øget kvalitet af renvaren.

Relevant som frøavler er det også, at insekter har betydning for modning af afgrøden, og dermed kan høsten muligvis blive lettere uanset om der høstes på rod eller efter skårlægning.

Du kan læse mere om bestøvningen i et temahæfte af Danmarks Biavlerforening med titlen: ”Bestøvning i jordbruget”. Temahæftet findes også online via dette link: Bestøvning i jordbruget – Bestøverportalen.dkBestøverportalen.dk (bestoeverportalen.dk)

Yderligere oplysninger kontakt økologikonsulent Martin Hansen

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)