Bjarne om DB Tjek: ”Det giver mig konkrete knapper at skrue på”
9. maj 2025Griseproducent Bjarne Feldthusen bruger DB Tjek som et fast styringsværktøj til at have overblik over økonomien og til at finde nye steder, hvor han kan optimere, så han hele tiden kan styrke sin bundlinje.
Griseproduktion er ikke blevet mindre kompleks de senere år – og netop derfor er det vigtigt at have overblik over, hvor man tjener sine penge, og hvor der er behov for justeringer. Det kan et DB Tjek hjælpe med.
For Bjarne Feldthusen fra I/S Feldthusen, der driver en besætning med 570 årssøer, har et DB Tjek været en fast del af driften de seneste tre år:
– Jeg fik det lavet første gang for at finde ud af, hvor jeg lå i forhold til mine kollegaer. Det giver en god sammenligning, og jeg synes, at det er mere brugbart og detaljeret end det, man normalt ser i et almindeligt regnskab, fortæller Bjarne.
Fra overblik til konkret handlingsplan
Et DB Tjek er et effektivt analyseredskab, hvor produktionsdata og regnskabstal bliver kædet sammen – og valideret af en rådgiver – for at give et præcist billede af indtjening og omkostninger. Et DB Tjek munder ud i en konkret handlingsplan, som viser, hvor og hvordan der bør justeres i besætningen.
– Det gode er, at jeg kan se, hvor jeg tjener pengene, og hvor jeg måske bruger for meget. Sidste gang viste det sig for eksempel, at vi brugte betydeligt mere mælkepulver end andre. Så lavede vi en ny strategi – og ramte præcis det forbrug, vi skulle, fortæller Bjarne.
Og det er netop det værdifulde ved et DB Tjek, som både giver en helhedsvurdering af den samlede griseproduktion og et overblik over besætningens styrker og svagheder. Det giver et solidt grundlag for optimering af bedriften.
Jeg kan se, hvor jeg tjener pengene, og hvor jeg måske bruger for meget.
Sammenligning der giver værdi
I et DB Tjek bliver tallene sammenlignet med lignende besætninger fra hele landet – det gælder også i forhold til det slagteri, bedriften leverer til, så sammenligningen sker ud fra de samme forudsætninger. Bjarne peger på, at ikke alt nødvendigvis er direkte sammenligneligt, men at det stadig er værdifuldt at kunne sammenligne sig med kollegaerne.
– Der er selvfølgelig forskel på, hvordan folk sælger deres grise. Nogle eksporterer, andre sælger til beregnet notering eller noget helt tredje. Men når det kommer til fx produktionsomkostninger og foderpriser, så er det ret tydeligt, hvad man kan arbejde med. Og hvis man kan se, at nogle har lavere foderomkostninger, så må man jo spørge sig selv, hvad de gør anderledes – og om man selv kan gøre noget lignende, forklarer han.
Mere end bare en rapport
DB Tjek afsluttes altid med en mundtlig gennemgang sammen med rådgiveren i VKST – og det gør en forskel, mener Bjarne:
– Det er helt klart en fordel, at man sætter sig ned og snakker det igennem. Der er altid nogle pointer, som ikke står i rapporten, men som alligevel er vigtige. Det gør det meget mere brugbart i hverdagen.
Et værktøj for alle
Et DB Tjek er ikke kun relevant for dem, der kæmper med bundlinjen. Det er også et godt redskab for dem, der allerede har styr på driften, men som gerne vil blive endnu bedre.
– Jeg kan sagtens anbefale et DB Tjek til andre. Det handler jo om at se, hvor man ligger – og hvor man kan skrue lidt, så man får det maksimale ud af produktionen, afslutter Bjarne.
Det handler jo om at se, hvor man ligger – og hvor man kan skrue lidt, så man får det maksimale ud af produktionen
Vil du have et DB Tjek?
Et DB Tjek Gris kan hjælpe dig med at finde potentialet for forbedring i din besætning – uanset om du vil optimere enkelte poster eller sikre, at du holder niveauet i en kompleks hverdag. Kontakt din rådgiver og hør mere om, hvordan vi laver et DB Tjek, der tager udgangspunkt i netop din bedrift.
📞 Find vores griserådgivere her
Med et DB Tjek får du:
- svar på, hvor dit DB1 ligger (pr. årsso og pr. slagtegris) – herunder produktionstal, handel af grise, arbejdskraft/ressourcer.
- en analyse af fremstillingspris pr. smågris/pr. slagtegris, salgspris m.m.
- svar på, hvad dit DB er sammensat af, og hvordan din konkurrenceevne ser ud.
- benchmark i forhold til hvordan din produktion ser ud – også i forhold til hvilket slagteri, du leverer til, så sammenligningen sker ud fra de samme forudsætninger.
- en konkret handlingsplan