Blindstrigling kan ramme op til 70% af frøukrudtet

21. marts 2024

Af økologikonsulent: Ninna Boesen og Emma Skov

Jorden tørrer hurtigt op i disse dage, og flere steder er forårsarbejdet så småt gået i gang. Blindstrigling er et godt værktøj, til at komme en stor del af frøukrudtet til livs – hvis timingen er rigtig, vel at mærke.

Timing er altafgørende for effekt ved blindstrigling

Blindstrigling er en hurtig og effektiv måde at bekæmpe frøukrudt. Den første strigling skal gennemføres inden afgrøden kommer op.  Vi anbefaler kun at blindstrigle, hvis du kan se spirende ukrudt i jorden (se billede). Blindstrigler du for tidligt, har det nemlig ingen effekt og du risikerer at fremprovokere spiring af ukrudt i stedet. 

En god blindstrigling reducerer antallet af ukrudtsplanter med op til 70%. Men hvordan laver du en god blindstrigling? Her kommer 4 lette trin til hvordan du laver en god blindstrigling:

1. Den første blindstrigling skal være 3-6 dage efter såning. Gå i marken og tjek, hvor langt fremspiringen er af både afgrøde og ukrudt. Optimalt skal striglingen udføres lige inden afgrøden kommer op, og der er små hvide ukrudtsspirer, når hånden trækkes igennem jordoverfladen. Du ved at du har ramt det rette tidspunkt, når der efter blindstriglingen er et fint grønt skær over marken fra det fremspirede korn, som lige er kommet til syne pga. striglingen. Dette kan gøres 1-2 gange alt efter behov.

2. Det optimale blindstriglingsvejr er solrigt og gerne med en god brise. Formålet er nemlig at rive ukrudtet op og udtørre det. Kør gerne både om formiddagen og eftermiddagen den samme dag, når vejret er optimalt.

3. Ved blindstrigling køres 6-14 km/t, i 2 cm dybde. Hvis der køres for stærkt, begynder striglen at hoppe for meget. Hvis der køres for langsomt, opnår du ikke, at tænderne bevæger sige fra side tid side og du mister meget effekt. Tænderne har typisk en angrebsvinkel på omkring 45 grader for at arbejde optimalt.

4. Stå af traktoren med jævne mellemrum, og tjek, at arbejdet udføres tilfredsstillende. Kører striglen i den rigtige dybde? Er der ukrudt at komme efter? Bliver afgrøden beskadiget? Især i bælgsæd skal du være opmærksom på at striglen ikke knækker spirene, som ikke er så bløde og bøjelige som spirer af korn.

Når afgrøden er kommet op, er det for sent at blindstrigle. Dette er fordi afgrøden er mest følsom fra spiren er kommet godt op over jordoverfladen til den er på 3-4 bladstadiet.

Herefter kan der ukrudtsstrigles, hvis det er nødvendigt 1-2 gange. Du skal generelt strigle i 2 cm dybde. Som regel er det ikke muligt at køre lige så hurtigt, som ved en blindstrigling, da du så kan skade afgrøden for meget.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.