BNBO: Fagligheden Vandt!

8. juli 2021

Fagligheden sejrede, og erstatningerne fandt et mere fornuftigt niveau, da Gefion sammen med Nordsjællands Landboforening og Landbrug & Fødevarer fik medhold i, at de oprindelige erstatninger i BNBO-sagen i Egedal var for lave. Og det kan få stor betydning for de mange lodsejere, der er ramt af BNBO.

-Vi har nu fået slået fast med 7-tommersøm, at man ikke skal indgå frivillige aftaler med erstatning på 50.000 pr. ha. i BNBO-områder, det er en fordobling af den oprindelige erstatning. Med afgørelsen fra Egedal har vi fået et stærkt, fagligt argument i erstatningsspørgsmålet, siger Torben Hansen.

Overtaksationskommissionen har afgjort, at erstatningerne i sagen skal gives ud fra en restværdi på 50.000 kr. pr. ha, og det er et mere anstændigt erstatningsniveau end tidligere. Og det får betydning for andre med BNBO.

Det betyder afgørelsen: Få overblikket her

Her får du et overblik over, hvad afgørelsen fra Overtaksationen betyder:

  • Medhold: Ejendomme i BNBO-området kan ikke bruges til hestehold eller hobbylandbrug, da vi kunne påvise, at arealerne fuldstændig overtages af engbrandbæger. Det er en anerkendelse af, at også mindre ejendomme rammes af pesticidforbuddet og skal have tilsvarende erstatning.
  • Medhold: Det er lykkedes os at få hævet erstatningsniveauet betydeligt. Erstatningsniveauet er større end i sagen i Beder ved Århus og ved den første kendelse i Taksationskommissionen.
  • Medhold: Restværdien efter et forbud sættes til 50.000 kr. pr. ha. dvs., at ved en handelsværdi på 150.000 kr. pr. ha får lodsejer en erstatning på 100.000 kr. pr. ha. Det kan få afgørende betydning i områder med højere jordpriser.
  • Konsekvens: I de områder, hvor jordprisen er højere, fx 250.000 kr. pr. ha vil erstatningen blive 250.000 – 50.000 = 200.000 kr./ha hvis der er tale om samme type forbud som i Egedal.

Vores arbejde fik afgørende betydning

Det er ikke mindst på baggrund af et meget stort stykke arbejde fra Gefion og VKSTs side, at der er kommet en afgørelse, der giver lodsejerne bedre vilkår end før:

-Vores konsulenter og rådgivere har gjort et kæmpe stykke arbejde i den her sag, og jeg er slet ikke i tvivl om, at de faglige argumenter, som planteavlskonsulent Jakob Kjærsgaard fra VKST gav Overtaksationskommissionen har haft afgørende betydning for sagens udfald, lyder det fra Torben Hansen, der også fremhæver erhvervspolitisk konsulent Erik Hansen Blegmand, som en meget vigtig brik i sagen:

-Få har som Erik Hansen Blegmand kombinationen af faglig indsigt, politisk viden og strategisk overblik over hele grundvandsområdet, og han har spillet en stor rolle i at samle trådene og give indspil til sagen, siger Torben Hansen fortsætter:

-Den her sag viser, at vores erhvervspolitiske arbejde virkelig gør en forskel og skaber resultater for alle medlemmer.

Et stærkt samarbejde med L&F og NOLA

Fra sagens begyndelse har der været et stærkt samarbejde mellem Nordsjællands Landboforening, Landbrug & Fødevarer og Gefion.

-Jeg er meget glad for, at vi sammen er lykkedes med at løfte den her sag til glæde for vores medlemmer. Der har været et forbilledligt samarbejde mellem alle ansatte på tvær af organisationerne. Sagen viser også, hvor vigtigt det er, at vi har Landbrug & Fødevarer i ryggen, der har viljen og ressourcerne til at løfte de store, principielle sager, der får betydning for hele erhvervet, siger Torben Hansen.

Det videre forløb

Der er stadig mulighed for, at vores modpart kan anke sagen til domstolene, i så fald skal det ske inden for de næste 6 måneder.

Lige nu bliver mange lodsejere på hele Sjælland nu kontaktet af kommunen med henblik på at lave frivillige BNBO-aftaler. Laver man ikke en aftale med kommunen om BNBO inden udgangen af 2022, så forventer vi, at der kommer et statsligt indgreb, hvor erstatningsstørrelsen er ukendt – men man kan håbe, at de skeler til afgørelsen fra Egedal.

Afgørelsen fra Egedal får betydning for landbrug på hele Sjælland

I øjeblikket er Slagelse, Lejre, Roskilde, Køge kommuner i gang med indsatsplanlægning på grundvandsområdet. Det betyder, at de går ud over BNBO områder og ønsker indsatser i de grundvandsdannende oplande – dermed går indsatsen langt ud over BNBO-områderne og berører langt flere landmænd.

Forhåbentlig betyder afgørelsen, at fagligheden fremover i større grad er kommer ind i vurderingen af erstatningsspørgsmålet og at det vil smitte af på både erstatningerne til de landmænd, der ramt af BNBO, men også få betydning i de grundvandsdannende oplande, der er langt, langt større end BNBO-områder:

-Den her sag er helt afgørende for alle vores medlemmer, for de grundvandsdannende oplande er allerede i politikerne søgelys, og vi frygter at der også er forbud på vej i de områder. Men jeg tror, at afgørelsen og erstatningsniveauerne vil betyde, at andre kommuner tænker sig om en ekstra gang, inden de laver tiltag uden for BNBO-områder, siger Torben Hansen.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)