BNBO-rådgivere for kommunalt forsyningsselskab ignorerer afgørelse fra overtaksationskommissionen

8. september 2022

I forbindelse med etablering af BNBO har Niras, der er rådgiver for Slagelse Kommunes forsyningsselskab SK Forsyning, sendt et brev til lodsejerne. Her glemmer rådgiverne meget belejligt at fortælle om de retslige afgørelser, der ligger på området. Og det kan få stor betydning for lodsejernes erstatninger.

Det er blandt andet en afgørelse fra Overtaksationskommissionen for Fyn, Sønderjylland og Esbjerg, som giver lodsejere en erstatning på 100.000 kr. pr. ha samt yderligere erstatning for de-figurering, som Niras glemmer at fortælle lodsejerne om.

Ny afgørelse giver erstatning for de-konfigurering

Afgørelsen fra Sønderjylland er vigtig, fordi den omhandler en ejendom på lidt mere end 100 hektar, hvoraf de 10 hektar er omfattet af BNBO, og ejendommen bliver stærkt påvirket af de-figurering.

Det nye er, at lodsejer får erstatning for de arealer, der bliver påvirket af de-figurering.

– Det nye er, at lodsejer får erstatning for de arealer, der bliver påvirket af de-figurering. Et erstatningsbeløb, som er i samme størrelse, som de arealer, der er ramt af BNBO, og det har stor betydning for de berørte lodsejere, siger Jens Henrik Madsen, der er bestyrelsesmedlem i VKST, og som følger med i, hvad der sker i Slagelse Kommune på landbrugsområdet.

Og dermed skiller den nye afgørelse sig ud fra den flere år gamle afgørelse fra Egedal Kommune, hvor VKST sammen med Landbrug & Fødevarer og NOLA kørte en sag.

Rådgiver giver mangelfulde oplysninger til lodsejerne

Men Niras undlader at fortælle de berørte lodsejere om de tre afgørelser fra Overtaksationskommissionen. Afgørelser, der tager udgangspunkt i den aktuelle handelspris og den efterfølgende værdi af arealerne, når erstatningerne skal gøres op.

Samtidig følger Niras og SK Forsyning ikke de principper, som er fastsat af Overtaksationskommissionerne, og det kommer til udtryk ved, at Niras værdisætter jordværdien efter forbud mod dyrkning med pesticider alt for højt. Dermed bliver erstatningen til lodsejerne mindre.

Det er under al kritik, at Niras på vegne af SK Forsyning skriver ud til de berørte lodsejere, men ikke henviser til eller følger de afgørelser, der allerede ligger på området,

– Det er under al kritik, at Niras på vegne af SK Forsyning skriver ud til de berørte lodsejere, men ikke henviser til eller følger de afgørelser, der allerede ligger på området, lyder kritikken fra Jens Henrik Madsen.

Han afviser, at der kan være tale om en svipser fra Niras side:

-Når man er rådgiver for kommuner og forsyningsselskaber og har grundvandsbeskyttelse og BNBO som sit speciale, så er der ikke tale om en smutter. Så er det bevidst vildledning. Og skulle Niras påstå noget andet, så synes jeg, de skal betale deres rådgiverhonorar tilbage til SK Forsyning, for så er de ikke kompetente til at løfte opgaven, lyder det fra Jens Henrik Madsen, der ikke selv er påvirket af BNBO, men som er fortørnet på sine kollegers vegne.

Han vil nu bede politikerne i Slagelse tage sagen op og få Niras til at rette ind, så rådgiveren følger de retslige afgørelser på området.

Yderligere oplysninger hos

Jens Henrik Madsen, bestyrelsesmedlem i VKST, tlf. 2494 8210

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.