Brug af Kerb 400 SC i vinterraps

10. oktober 2018

Miljøstyrelsen har udvidet godkendelsen af Kerb 400 SC til også at omfatte vinterraps.

De senere år har Kerb 400 SC haft en dispensation i vinterraps til at bekæmpe græsukrudt og ikke mindst forebygge resistens hos græsukrudt og fuglegræs.

I forbindelse med den nye godkendelse er behandlingsperioden begrænset til november og december. Der er nu ikke længere krav om, at sprøjteføreren skal sidde i lukket førerhus med kulfilter, men det er dog fortsat en god ide at beskytte sprøjteføreren bedst muligt.

Hvor og hvornår behandles der med Kerb 400 SC?

På rigtig mange arealer kæmper vi med tiltagende græsukrudt og nogle steder også resistent græsukrudt og fuglegræs. Her bør altid behandles, så man udnytter muligheden for at få en anden kemisk virkemekanisme på ukrudtet.

Frøavleren bør også udnytte muligheden for at sanere, så der ikke opformeres græsser i vinterrapsen til senere gene i frøsædskiftet.

Tidligere var Command og Stomp eneste løsning til tokimbladet ukrudt, og samtidig fik man en rimelig virkning på blandt andet enårig rapgræs. Belkar er nu i mange rapsmarker hovedløsningen til bekæmpelse af tokimbladet ukrudt. Belkar har dog ingen effekt på græsser.

Bekæmper alle græsser

I efteråret 2017 husker nok de fleste, at det var så vådt, at Kerb-behandlingen desværre ikke blev udført alle steder med behov. Det resulterede nogle steder i et ”tæppe” af enårig rapgræs i foråret, og her er muligheden for bekæmpelse forpasset.

Kerb 400 SC bekæmper afhængig af dosis alle græsser, spildkorn, flyvehavre og fuglegræs. Dosis bør ligge fra 0,75 – 1,25 l/ha. Højeste dosis bruges ved de besværlige græsser som blandt andet agerrævehale, rajgræs, væselhale, fuglegræs og spildkorn af rug. Laveste dosis kan bruges, hvis det alene handler om bekæmpelse enårig rapgræs og spildkorn af byg og hvede.

Der behandles, så snart jordtemperaturen er omkring 10 grader og faldende. Dette indtræffer normalt sidst i oktober, så med den nye godkendelse bør der køres, så snart vi har passeret 1. november.

Kerb er et jordmiddel, som udelukkende optages af planternes rødder. Brug godt med vand og store dråber.

Fototekst: Væselhale i en lille mist efter Kerb 400 SC behandling.

Af Torben Kejser, planteavlskonsulent i VKST

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)