Brug dit regnskabsresultat til at optimere og forhandle med banken

16. juni 2018

Høsten 2017 var våd, og markbruget har tjent mindre, mens malkekøer og svin har tjent godt i 2017.

Uanset dit resultat, er det nu, du skal bruge regnskabet på at få sænket dine rente- og bidragssatser. Samtidig kan du også via fraktilanalyser på dit regnskab få en ide om, hvor du bør sætte ind og optimere på de forskellige driftsgrene. Det giver dig mange gode muligheder til at forhandle med dit pengeinstitut.

Banken: dårligt år igen i år?

I nogle pengeinstitutter hører vi allerede: ”Nu bliver det nok tredje år med dårlig indtjening i marken”. Det sker med henvisning til det sene så-tidspunkt. Det kan vi simpelthen ikke sige. Det er ikke såningen, der giver årets høst. Det er årets varme og nedbør fra nu og frem til høst.

Vintersæd er allerede godt i gang, og vårsæden er hurtigt oppe med de temperaturer, vi har lige nu. I 2013 blev sukkerroerne sået meget sent, men gav i gennemsnit rekord i sukker/ha. Forsøgene viser, at såning efter ca. 15/4-20/4 reducerer udbyttet, og det tiltager med senere såning. Som kunde i bank og realkredit skal vi sælge os selv godt og selvfølgelig ikke oversælge, men du har lov til at mane ovenstående udsagn i jorden og benytte din årsrapport til at vise, hvor du er god i din benchmarking og fraktilanalyserne. Benchmarking viser dit potentiale.

Omlæg lånet

2017-regnskabet er et godt udgangspunkt for at få omlagt lån, hvor afdragsfriheden udløber om 0-2 år, så er du på forkant. Samtidig skal låneomkostningerne og bidragssatser forhandles, inden der opsiges lån, og nyt lånetilbud skal foreligge. Du kan med fordel benytte den bidragsanalyse, VKST er i gang med i vores kundeområde, hvor du kan få viden om dine muligheder for at få sænket bidragssatserne, og du kan også få hjælp af en konsulent til forhandlingerne med banken.

Overvejer du fast rente?

Umiddelbart er der ikke fare for, at den lange rente stiger før efter næste lavkonjunktur i 2022-2024. Overvejer du derfor at omlægge en del til fast rente på 2% i 30 år med eller uden afdrag, og har du overskud til at betale skat og samtidig god likviditet, kan det være en mulighed, idet kurserne igen er pæne. Hvis renterne skulle vise sig at stige senere i 2018/2019 før næste lavkonjunktur, er der mulighed for at skære gæld væk. Planen kan derfor være at indfri gælden billigere og tage 100 % variable lån igen.

Pas på de små serier!

Kreditforeningerne har problemer med at refinansiere de små serier af Euro lån, cita m.fl. Det betyder, at du kan være tvunget ud af et lån, fordi renten ved næste refinansiering i 2018 eller 2019 stiger væsentligt, fordi obligationsejerne ikke vil investere i små serier. Se efter, om du har det og vær sikker på, at du får ordnet det i tide.

Alt i alt det for de fleste landbrugere en positiv situation lige nu, som I bør benytte til noget økonomisk fornuftigt. Hos VKST tager vi gerne en snak med dig inden mødet med banken/realkredit, og vi deltager også gerne i møderne.

Af Jens Fog Larsen, virksomhedsrådgiver

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)