Droner i landbruget: Vi ser det, du ikke selv kan se

4. oktober 2017

Fremtiden er over os, og flere og flere landmænd får øjnene op for dronen som et effektivt redskab i marken. Men hvad er det nu lige helt præcis, man kan bruge den til?

I VKST har vi en håndfuld såkaldte drone-eksperter siddende blandt vores konsulenter – altså konsulenter, der er uddannede i at betjene og flyve med en drone. Og det er der en god grund til, at vi har. Dronen kan nemlig bruges til mange forskellige formål både på marken og ved ejendommen.

Overflyvning af marken: Visuelt billede af marken ovenfra

Har der været brand på marken i forbindelse med tørke eller anden brandårsag, eller har der været dårligt fremspring i afgrøderne, kan det være svært at skabe sig et overblik ved blot at gennemgå marken til fods. Her er dronen et glimrende og meget effektivt redskab.

Dronen skaber et godt overblik og viser et nøjagtigt realbillede af marken nu og her

Med en overflyvning af marken kan vi med dronen lave en meget præcis skadesopgørelse. Dronen skaber et godt overblik og viser et nøjagtigt realbillede af marken nu og her.

Satellitter kan også bruges til at skabe et overblik over marken – når det er skyfrit. Men med det danske vejr er dronen et mere effektivt redskab, da den kan flyve i de fleste vejrlig. Derudover er dronen også mere præcis i sine målinger i forhold til satellitterne, da den kun flyver i 30-40 meters højde og ikke måler fra flere kilometers afstand.

Vigtig dokumentation i forbindelse med skader

Du kan bruge billederne fra dronen til at få overblikket over skaden på marken eller eksempelvis tildele planteværn mere præcist. Eller eksempelvis se – og dokumentere – forskellene før og efter kommunalt gravearbejde på din mark.

Har det været en meget våd periode, kan du med dronebillederne også få en præcis opmåling af eksempelvis vand på din mark. Hvor meget af afgrøderne står egentlig under vand? Hvor stor er skaden?

Også byggekonsulenterne i VKST har stor værdi i at bruge en drone i deres arbejde. I forbindelse med eksempelvis tilsyn eller tagskader på landejendomme er dronen næsten et uundværligt redskab, da den kan give et mere præcist billede af omfanget og kan se de skader, vi ikke selv kan se fra jorden eller ved at kravle op på en stige.

Som kunde er du dermed sikret en mere præcis skadesopgørelse, som du kan bruge som dokumentation til forsikringen.

Uanede muligheder med multispektralt kamera

Teknologien bruser fremad, og på blot et år er der sket markante fremskridt med dronebrugen i marken i forbindelse med de multispektrale kameraer.

Med et multispektralt kamera på dronen er det muligt at udnytte ultraviolet og infrarødt lys til at afsløre detaljer, som det menneskelige øje, ikke ser. Det betyder, at man med en drone derfor også kan måle afgrødernes sundhed via grønmassen i planterne.

Således kan en drone eksempelvis lave præcise gødningstildelingskort. Dronen kan også vise dig præcise højdeforskelle i marken og med indbygget software også bruges til at tælle majs og roer i tidlige stadier. Der er i dag næsten uanede muligheder med en drone, når det kommer til præcisionsjordbrug, og teknologien udvikles konstant.

Dronen i marken med det multispektrale kamera

I VKST har vi også en drone med multispektralt kamera, som konsulenterne dagligt bruger til at overflyve forsøgsmarkerne. Materialet fra dronen sendes til Teknologisk Institut, som bruger informationen i deres egen forskning og til at få en bedre forståelse af vores landsforsøg. Det multispektrale kamera er endnu ikke taget i brug i vores kunderådgivning, men med teknologiens fart, er mulighederne uanede – måske du også vil gøre brug af dronens mange fordele?

Er du blevet nysgerrig? Eller har du brug for en overflyvning af din mark? Ring til din konsulent i VKST og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med en drone.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Politik

2. oktober 2023

Nyt efterafgrødekort med større og flere krav til landmænd i Østdanmark

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.