Elbiler, ladestander, elafgift og refusion – hvad er reglerne for min virksomhed?

23. september 2021

Flere og flere både private og erhvervsvirksomheder har fået øjnene op for elbiler og de såkaldte plugin-hybrider og bilmarkedet i 2021 er nærmest elektrisk med et stigende antal solgte el- og hybrid-biler.

Men hvordan skal du som virksomhed forholde dig til elafgift og blandet benyttelse i forhold til den elektricitet, der bruges til opladningen af elbilerne?

Det kan revisor i VKST Revision Niels Boldsen hjælpe dig med at svare på. Han henviser til godtgørelsesordningen af el forbrugt til opladning af elbiler, der er en særordning, som indtil videre er forlænget til d. 31. december 2030.

Hvis medarbejdere lader elbil ved virksomheden:

-Det er et krav, at der sker en måling af den elektricitet, der anvendes til opladningen. Kravet om måling gælder, uanset om ladestanderen er placeret i det offentlige rum, hos husholdninger eller andre steder. Måleren skal være placeret i ladestanderen, siger Niels Boldsen og uddyber mere specifikt om virksomheder:

I de tilfælde, hvor virksomheden har egen ladestander i virksomheden, hvor f.eks. indehaver og medarbejdere kan oplade deres elbiler, skal der ske en reduktion i momsfradraget for den indkøbte elektricitet

-Særordningen medfører ikke momsfradrag for elektricitet anvendt til opladning af personbiler. I de tilfælde, hvor virksomheden har egen ladestander i virksomheden, hvor f.eks. indehaver og medarbejdere kan oplade deres elbiler, skal der ske en reduktion i momsfradraget for den indkøbte elektricitet. Reduktionen bør ske ud fra den målte elektricitet i ladestanderen.

Niels Boldsen påpeger også, at det er værd at bemærke, at den elektricitet, der anvendes i virksomheden til opladning af elbiler i ladestanderen, skal være opgjort ved måling, ligesom det er et krav for godtgørelse efter særordningen, at de øvrige betingelser for godtgørelse, f.eks. faktura, er opfyldte.

Skelner ikke mellem privat og virksomhedsmæssigt brug

-Derudover skal det bemærkes, at der ikke skal ske reduktion af godtgørelse efter ordningen, selvom en virksomhedsindehavers elbil bruges delvist privat. Der skal således heller ikke ske et yderligere skøn af privat anvendt el i denne situation, for så vidt angår godtgørelse af elafgift, påpeger revisoren.

Han pointerer dog også, at du som virksomhedsejer skal bemærke, at el til belysning og husholdning er 4000 kWh, så skattemæssigt vil en virksomhedsindehaver med elbil og egen ladestander skulle medregne en yderligere andel af elforbrug til privat, hvis elbilen også bruges delvist privat.

-Der er ikke standardregler for dette forbrug, og det må derfor foretages ud fra et skøn, siger Niels Boldsen.

Du er velkommen til at kontakte Niels Boldsen, hvis du har spørgsmål til elbiler og elafgiften og blandet benyttelse. Ring til Niels på telefon 5786 0239.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.