Et år hvor alle øjne var rettet mod landbruget

22. december 2021

Jeg kan ikke huske et år, hvor der har været så meget fokus på landbruget fra det øvrige samfund som i år: klima, arbejdspladser, plantebaseret kost, dyrevelfærd og kvælstofreduktion og vandmiljø. Vi er under pres. Men vi er også klar til at bidrage med løsninger.

Landbrugsaftalen er med god grund blevet kaldt historisk. Der er bred tilslutning blandt folketingets partier, og derfor risikerer vi ikke, at landbruget bliver kastebold mellem rød og blå blok i de kommende år. Men aftalen er også historisk, fordi den stiller flere og store krav til landbrugets rolle i den grønne omstilling.

Massive krav til efterafgrøder er afværget, og samtidig er finansieringen af alle de mange tiltag i aftale bedre end først. Lad os se på aftalen som en mulighed for, at dansk landbrug kan få endnu en international førerpositiv som førende i forhold til den grønne omstilling af fødevaresektoren.

Desværre er der flere efterafgrøder i vente til dem, der fx afvander til Isefjorden eller Roskilde Fjord. Og vi kommer til at kæmpe fagligt og politisk for at få reduceret kravene i forbindelse med de kommende vandplaner. For bliver kravene gennemført, vil det betyde mange nye ekstra efterafgrøder og tvungen braklægning.

Men vi er klar til at kæmpe!

Vi skal bakke op om kollektive vådområder og minivådområder

Landbruget er en del af løsningen. Og minivådområder og det samme er de store, kollektive vådområder. Men i flere kommuner er der mange forbehold for minivådområder og en alt, alt for lang sagsbehandlingstid. Det er ikke godt nok! Og det fortæller vi kommunerne. Men det er vigtigt, at vi bliver ved med at søge om minivådområder: vi skal vise, at det ikke er landbruget, der stopklodsen for flere minivådområder.

Vi kæmper fortsat for at lave flere minivådområder, og er du interesseret i at høre mere om mulighederne så tag fat i en af de to oplandskonsulenter i VKST, der gratis kan afdække mulighederne og hjælpe dig.

Noget om sms’er, mink og magt

Man kan ikke se tilbage på 2021 uden at nævne mink-sagen. For 2021 var året, hvor sagen for alvor blev rullet ud og med afsløringen af manglede sms’er, minkkommissionens kulegravning af hjemmelsspørgsmålet eller mangel på samme og det, der tenderens magtfuldkommenhed i dele af regeringen kom mink på dagsordenen. Og der er stor sandsynlighed for, at vi i 2022 kommer til at tale og skrive meget mere om den novemberdag, hvor regeringen lukkede et helt erhverv på under en time og uden at læse bilagene bag.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Politik

2. oktober 2023

Nyt efterafgrødekort med større og flere krav til landmænd i Østdanmark

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.