Et godt budget kan være din livline i det turbulente marked lige nu

31. oktober 2022

Inflation, stigende priser, energikrise og høje renter er et mix, der kan være svært at overskue konsekvenserne af. Her kan budgettet være livlinen, der ikke blot giver dig overblikket og handlingsmulighederne, men som også kan være livlinen, når du skal i banken og orientere dem om din økonomi.

Er afgrøderne steget nok i forhold til, at omkostningerne også stiger? Eller slår det ikke til? Hvor meget kan du tillade dig, og hvor hårdt er du spændt for? Hvordan skal tingene disponeres?

Det er nogle af de spørgsmål, mange danske landmænd i dag står med i et marked, hvor alt fra foder og energi til renter og lønomkostninger stiger. Og derfor er det, at et godt budget lige nu kan være livsnødvendig for din virksomhed.

Det er din sikkerhedsventil og en indikator for, hvor du står henne, hvad du kan tillade dig, og hvor meget, din virksomhed kan holde til

-Der er så mange faktorer, der påvirker din bedrift og hele din virksomhedsdrift i øjeblikket, og derfor er det så vigtigt, at der er styr på budgettet, siger økonomirådgiver fra VKST Kim Hermansen og uddyber:

-Et godt budget giver ikke blot ro i maven og overblik. Det er din sikkerhedsventil og en indikator for, hvor du står henne, hvad du kan tillade dig, og hvor meget, din virksomhed kan holde til og ikke mindst, hvor der skal skrides til handling henne.

Et farligt mix, der skal begrænses så meget som muligt

Kim Hermansen hæfter sig ved, at det er rigtig mange ting på én gang, der er med til at nødvendiggøre overblikket over sit budget.

-Der er rigtig mange ting, der flytter sig i øjeblikket; Det er hele omkostnings-setuppet med varme, el, renter, gødning osv., der stiger nu, hvor vi rent faktisk kom fra en lang stabil periode med et lavt niveau. Det er et farligt mix, pointerer han.

– Det svinger så meget lige nu, så vi skal prøve at begrænse det så meget som muligt. Og derfor stiller det også ekstra krav til at være en opmærksom virksomhedsleder, der har styr på tallene og kan bevare overblikket – ellers kommer man galt af sted, siger Kim Hermansen.

Hvor skal der sættes ind henne?

Økonomirådgiveren forklarer, at budgettet er et vigtigt redskab, der giver et billede af, hvordan fremtiden tegner sig for landmandens virksomhed og giver mulighed for at træffe de rigtige beslutninger i tide.

Der er gang i rigtig mange ting, mens nogle ting ikke forandrer sig

-Der er gang i rigtig mange ting, mens nogle ting ikke forandrer sig. Ejendomsskatter og forsikringer er eksempelvis rimelig faste, og med det gode budget, kan du netop vide, hvad du skal koncentrere dig om og følge med i og få dækket prisen på det rigtige tidspunkt, siger Kim Hermansen og uddyber:

-Budgettet giver dig overblikket og samler det hele ét sted, så du ved præcis, hvor du skal sætte ind, og hvor du skal være tilfreds – det hele bliver bare mere enkelt, og du kan få mere ro i maven.

Åbner døre i banken

Og netop den ro i maven er vigtig at have med, hvis ændringerne også kræver en tur i banken. For i banken er nøgleordet netop overblik og situationsfornemmelse.

-Budgettet giver dig den ro, at du som virksomhedsleder kan fortælle banken, at du har brug for at trække på kassekreditten et par steder, men at du kan tjene det hjem igen senere, fordi du sort på hvidt kan vise, hvordan økonomien ser ud fremadrettet, forklarer Kim Hermansen.

Han afslutter med at understrege vigtigheden af, at du som landmand tager initiativ til at informere banken om din økonomi så tidligt som muligt.

Ønsker du at skabe et overblik over din økonomi og få lavet et budget, kan VKST hjælpe dig. Kontakt din personlige økonomirådgiver i VKST eller Kim Hermansen på telefon 6120 9837 – så hjælper vi dig godt på vej.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.