Foråret er her: Sådan får du din mark godt fra start
24. marts 2025Foråret er kommet tidligt i år, og det giver en god mulighed for at komme godt fra start. Her deler planteavlskonsulent Ole Schou tre vigtige overvejelser, du bør gøre dig:
1. Skal du tilføre mere N-gødning?
Med en tidlig såning midt i marts kan man få den tanke, at der måske ligger et lidt højere udbyttepotentiale i de tidligt såede marker i forhold til en normal såning, fx i april. Og det får mange til at overveje, om der skal tilføres mere N-gødning.
– Det er en helt naturlig tanke. En længere vækstsæson kan i princippet muligvis åbne muligheden for et højere udbytte, men det er ikke så simpelt. Især for maltbyg kan ekstra tilførsel af N-gødning være en risikabel strategi, da et for højt proteinindhold i forhold til maltbygkravet kan betyde, at byggen bliver nedklassificeret til foderbyg – og dermed et tab i afregning, forklarer Ole.
Ifølge Ole bør ekstra N-gødning kun overvejes på jorde med virkelig god vandforsyning. Her vil det kunne være en god strategi at tilføre fx 20 kg N over det først planlagte niveau.
Man kan altså ikke automatisk antage, at tidlig såning giver et højere udbytte – meget afhænger af resten af sæsonen.
2. Vær opmærksom på manganmangel
Manganmangel er et velkendt problem, men ifølge Ole er det netop i en sæson som denne, at afgrøderne kan få et problem med manganmangel:
– I skrivende stund er der ingen regn i vejrudsigten, og vi har ikke fået betydende nedbør i 5-6 uger. Det betyder, at det øverste jordlag iltes, og det mangan, der findes i det jordlag, bliver utilgængeligt for planterne. Rødderne skal derfor hente mangan længere nede i jordprofilen, og det tager tid for rødderne.
Ole anbefaler, at du stimulerer væksten ved at udsprøjte mangan på bladene, gerne ad flere omgange, hvis der er udtalt manganmangel.
– Vinterbyg er én af de mest følsomme afgrøder for manganmangel, men hvede, der dyrkes på let jord, kan bestemt også blive ramt. Derfor bør du holde et ekstra øje med afgrøderne i den kommende tid, siger han.

Foto: Ekstrem manganmangel i vinterbyg
3. Ukrudtsbekæmpelse: Tidligt og effektivt
I vintersæden har effekten af efterårets ukrudtsbekæmpelse været rigtig god de fleste steder. Men mange kæmper desværre med de mere vanskelige arter, som rajgræsser, væselhale og ager-rævehale, og de er nødt til at supplere med yderligere behandling i foråret.
– Hovedreglen er, at jo mindre ukrudtet er på behandlingstidspunktet, desto bedre effekt har en ukrudtsbekæmpelse – men først når væksten er startet. Væksten i græsukrudt starter tidligere, end mange tror: den starter så snart vejret bliver blot en smule lunt, forklarer Ole.
Han anbefaler, at du kører, når temperaturen er over 5-6 grader om dagen, og der ikke er udsigt til nattefrost. Især frøgræsavlere bør være meget opmærksomme på at få behandlet i tide og holde bestanden af græsukrudt nede. I nogle tilfælde vil det være nok kun at behandle forpløjningerne eller områder op mod skov og hegn, hvor invasionen typisk starter.
Foråret giver mange muligheder, men ifølge Ole kræver det også, at man handler rettidigt:
– Hold øje med dine marker og vær klar til at gribe ind, når det er nødvendigt. Er du i tvivl, så tag en snak med din rådgiver.