Generationsskifte kræver også denne overvejelse. Har du tænkt på den?

27. august 2021

Generationsskifte er en stor opgave, der kræver grundig forberedelse, hvis den skal lykkedes. Og forberedelse er andet end de økonomiske og tekniske aspekter – det handler nemlig først og fremmest om mennesker.

Hvis du ønsker at overtage eller blive en del af en eksisterende virksomhed, er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser over, hvordan det påvirker din tilværelse både personligt og fagligt.

-Generelt er vi rigtig gode til at forholde os til de økonomiske faktorer som fx rentabilitet og beskatning, når det gælder generationsskifte. Men hvordan bliver du personligt afklaret? Hvad er vigtigt for dig i andre områder af livet end fx at blive selvstændig og drive en økonomisk sund forretning? Spørger Kasper Juhl Klausen, der bl.a. er uddannet landmand og coach og en del af VKST’s ledelsesteam.

Han er også den rådgiver, du kan ringe til, hvis du vil have sparring til den del af generationsskiftet, der handler om dig, familien og jeres ønsker for fremtiden:

Få visionerne for virksomheden til at harmonere med familielivet

– Det er min erfaring, at mange fokuserer på virksomheden og de visioner, de har for den, men de glemmer at tænke på, hvordan de visioner harmonerer med ens drømme og tanker om fx et godt familieliv. Og hvis man ikke får tænkt og talt om det, så opstår der alt for let konflikter i familien. Det er en guidet proces, hvor jeg hjælper den enkelte med at tage stilling til alle dele af dit ”nye” liv som virksomhedsejer eller en del af en virksomhed, siger Kasper Juhl Klausen.

Ambitioner for virksomheden behøver ikke at være i konflikt med drømme for familielivet

Han understreger, at ambitioner for virksomheden ikke behøver at være i konflikt med drømme for familielivet, men at det bedste udgangspunkt er, hvis man får talt om tingene og forholdt sig til dem.

Hvem stiller de svære, men nødvendige spørgsmål til dig?

-Det kan være svært selv at sætte sig ned ved køkkenbordet og snakke om de her ting. Og derfor kan det være en god hjælp, hvis der kommer en udefra og stiller alle de spørgsmål, som er svære – men nødvendige, siger Kasper Juhl Klausen og fortsætter:

Hvad skal ægtefællens rolle være fremover? Hvor meget fritid ønsker vi at have?

-Min erfaring er, at familien alt for sent kommer til at tale om, hvordan fremtiden skal se ud; i hvor høj grad skal den ældre generation være en del af hverdagen på bedriften? Hvad skal ægtefællens rolle være fremover? Hvor meget fritid ønsker vi at have? Den slags snakke skal man have med sin ægtefælle – uanset om man er på vej væk fra ejendommen, eller man er den nye generation, der skal overtage ejendommen.

Tænk, snak, skriv det ned og udfør!

En del af Kasper Juhl Klausens opgave er at fastholde processen, så det ikke bare glider ud i sandet; han sørger for, at de første vigtige drøftelser om fremtiden også bliver konkrete. Og som en del af processen skriver Kasper familiens ønsker for fremtiden ned og sørger for, at alle bliver hørt:

-Der kan være mange følelser i spil, og derfor sætter jeg mig ned sammen med begge parter og snakker om, hvordan den fælles tilværelse skal se ud fremover.

Nogle gange skal der et par møder til, førend man har været alle drøftelserne igennem, andre gange er et enkelt møde nok til, at den nye og den gamle generation har et fælles billede af fremtiden og dermed fundamentet for næste skridt i generationsskiftet:

Derefter er det skattefolkene, økonomirådgiveren og juristerne, der tager over og gennemfører de tekniske dele af generationsskiftet.

Fokus på generationsskifte

VKST sætter hen over efteråret fokus på generationsskifte i landbruget, og de kommende måneder kan du læse om økonomiske og juridiske forhold samt de familiemæssige aspekter af et generationsskifte.

Du er velkommen til at kontakte Kasper Juhl Klausen fra VKST på telefon 4035 6791, hvis du ønsker at vide mere eller har brug for vejledning eller coaching i forbindelse med et fremtidigt generationsskifte.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Politik

2. oktober 2023

Nyt efterafgrødekort med større og flere krav til landmænd i Østdanmark

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.