Godt nytår fra VKST Økologi
23. januar 2025Vi har nu forladt et år som igen var præget af rigtig meget nedbør, moderate udbytter og priser på salgsafgrøder, mens udbytterne i kløvergræs og lucerne har været meget tilfredsstillende.
Klimaforandringerne kører for fuld damp. Det har vi oplevet med 2 våde år efter hinanden, men vi må også forvente at der kan komme lange perioder helt uden nedbør. Derfor har vi fokus på en faglig rådgivning, der både handler om f.eks. forsyning med kvælstof gennem veletablerede efterafgrøder og udlæg, samt dyrkning af foderafgrøder der er tørkeresistente. Her kan den regenerative tilgang til dyrkning af jorden også komme til at spille en rolle. Hvis man kan øge mængden af organisk materiale i jorden, kan jorden bedre optage store regnmængder, men der er også mulighed at holde på vandet i perioder uden nedbør.
Rigtig mange økologiske landbrug er i vores øjne regenerative. Den økologiske produktion har f.eks. regler for hvor mange efterafgrøder der skal være i sædskiftet og rigtig mange har et varieret sædskifte, der tilgodeser kulstofsamling og biodiversitet. Men vi kan gøre det endnu bedre. Det er ikke sikkert at der skal pløjes hver gang der skal etableres en ny afgrøde. Dernæst skal vi vænne os til at efterårsharvning/efterårspløjning med efterfølgende sorte marker hen om vinteren bør være fortid. Den økologisk jordbruger skal også bidrage til at holde styr på kvælstoffet. Det gør man bl.a. ved at have veletablerede grønne marker om vinteren.
Den grønne trepart er sat i søen og lokalt skal man her i 2025 beslutte hvordan man kan mindske kvælstofudvaskningen til de indre farvande. Et meget effektivt middel er minivådområder som er kunstige søer der graves for enden af en drænledning. Arealet på et minivådområde skal udgøre 1% af det landopland, der skal renses for kvælstof. Man får betalt etablering af området og man får en kompensation for det areal der fragår til projektet.
Det er helt frivilligt om man vil bidrage til disse kollektive indsatser. Det er blot vigtigt at huske på, at minivådområderne kan være med til at bevare muligheden for overhovedet at kunne få lov til at dyrke jorden i fremtiden og dermed bevare den økonomiske værdi af jorden. I forbindelse med udarbejdelse af Fællesskemaet 2025 vil man blive præsenteret for mulighed for at etablere et minivådområde på ens egen jord. Hvis ens jord er udpeget som en mulighed, bliver man sendt videre til én af vores udtagningskonsulenter, som kan hjælpe med placering og evt. ansøgning om tilskud.

Her på kontoret i Sorø sidder vi 6 konsulenter parat til at hjælpe med at svare på alle de spørgsmål, der handler om økologisk produktion. På billedet ses økologikonsulenterne fra venstre, kontaktoplysninger og primære rådgivningsområder.
Per Jensen, tlf. 23398477, pj@vkst.dk, planteproduktion med fokus på salgsafgrøder
Emma Skov, tlf. 21390514, ecls@vkst.dk, planteproduktion med fokus på grøntsager
Ane Halvorsen, tlf. 21518478, anha@vkst.dk, blandede produktioner med fokus på frugt og bær
Josefine Vinfeldt Adler, tlf. 21370887, jva@vkst.dk, blandede produktioner, grise og heste.
Ninna Rieper Boesen, tlf. 29217647, nrb@vkst.dk, planteproduktion, salgsafgrøder, klimaregnskaber.
Carsten Hvelplund Jensen, tlf. 23813881, caj@vkst.dk, blandede produktioner, grovfoder.
Fra mandag i uge 6 og frem til og med d. 23. april 2025 er der mulighed for at indsende årets Fællesskema, Økologiskema og evt. GKEA-skema.
Hvis man ønsker et bestemt tidspunkt til at få udarbejdet årets indberetninger til Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø som Landbrugsstyrelsen nu hedder, så kontakt din økologikonsulent.
Med venlig hilsen
Carsten Hvelplund Jensen
Afdelingsleder, VKST Økologi