Grøn Trepart: se dine repræsentanter og bliv klogere på organiseringen
12. februar 2025I de kommende uger mødes de lokale grønne treparter for første gang, og VKST er repræsenteret i hele foreningens område – 5 treparter i alt. Her får du overblik over, hvem der repræsenterer landbruget og ikke mindst en lille guide til, hvordan treparterne er organiseret.
De lokale treparter samles snart
De lokale treparter er en del af selve aftalen om den grønne trepart. Men faktisk er treparterne ikke så lokale endda. De dækker nemlig hovedvandoplandene, som vi kender fra vandplanerne. Det vil sige: Kalundborg, Roskilde og Isefjord, Smålandsfarvandet, Køge Bugt og Østersøen. Se kortet nedenfor.
Alle kommuner i det geografiske opland kan være repræsenteret med to politikere, DN har to repræsentanter og det samme har landbruget. Ifølge aftalen om grøn trepart er det en politisk valgt fra en kommune, der sidder for bordenden af hver trepart.
– Vi er klar over, at der sidder mange kommunalpolitikere ved bordet, men landbruget er så central en aktør i forhold til den store omlægning af det åbne land, som vi står overfor, at de skal lytte til os, siger Sara Sørensen, der er næstformand i VKST og én af to repræsentanter i treparten ved Smålandsfarvandet.
Treparterne skal lave den såkaldte arealomlægningsplan, der sætter rammerne for arealanvendelsen. Den plan skal ligge færdig inden udgangen af 2025 og tids nok til, at hver enkelt kommunalbestyrelse i oplandet kan godkende den inden årets udgang.
Teknikergruppe skal stå for det faglige
Til hver af de lokale treparter er der nedsat en teknikergruppe, der består af embedsmænd fra kommunerne samt udtagningskonsulenterne. Gruppen skal give det faglige indspil til, hvor der er potentielle vådområder, grundvandsindsatser, mulighed for skovrejsning eller biodiversitet, der skal fremmes.
– Udtagningskonsulenternes faglige indspil fokuserer på vådområder, minivådområder og de muligheder der ligger i forhold til kvælstofreduktion. Samtidig har de deres landbrugsfaglige baggrund og viden om fx støtteregler og dyrkning, som vi også forventer, der bliver brug for at bringe på banen, siger Steen Riber, der er vicedirektør i VKST og ansvarlig for rådgivning i forbindelse med Grøn Trepart.
Og han understreger, at det altså ikke er udtagningskonsulenterne, der sætter streger på et kort og udpeger den jord, der skal tages ud eller vådgøres. Den beslutning træffes af politikerne i de lokale treparter.
Kommunale treparter skyder frem
Udover de lokale treparter, som er en del af selve aftalen om Grøn Trepart, så opretter nogle kommuner deres egen og helt kommunale trepart, der kun dækker den enkelte kommune. De treparter er ikke en del af det set-up, der hører under ministeriet, så er det helt op til den enkelte kommune, hvad der skal på dagsordenen, og hvordan de grupper skal ledes og organiseres.
– Jeg tror, vi skal regne med, at de treparter, der er nedsat i nogle kommuner, vil komme med indspil til de store treparter. På den måde kan de i bedste fald fungere som en del af en lokal implementering. Men vi er opmærksomme på, at de ikke må pleje egne interesser – vi skal tænke multifunktionelt og på tværs af kommunegrænserne, siger Sara Sørensen.
– Hvis der er kommuner, der opretter deres egen trepart, så vil vi naturligvis gerne deltage blandt andet for at arbejde for, at der er sammenhæng op til de store treparter og fokus på de emner, hvor landbruget har allermest på spil, fortæller Sara Sørensen.
Det skal i øvrigt bemærkes, at KL ikke anbefaler, at der oprettes de helt små, kommunale treparter.
Se hvem, der repræsenterer landbruget i de lokale treparter
Forening i Østdanmark har koordineret repræsentationen i de lokale treparter med følgende repræsentanter:
Kalundborg:
- Søren Gammelby, VKST
- Frank Keinicke, VKST
- Rasmus Eriksen, suppleant, VKST
Roskilde og Isefjord:
- Yke Kloppenburg-Oosterwoud, VKST
- Lars Jonsson, Nordsjællands Landboforening
- Philip Madsen, suppleant, Nordsjællands Landboforening
Køge Bugt:
- Torben Hansen, VKST
- Henrik Nordgaard, Østdansk Landboforening
- Villads Sørensen, suppleant, VKST
Smålandsfarvandet:
- Sara Jul Sørensen, VKST
- Torben Westen, VKST
- Nicolai Tillisch, suppleant, Landøkonomisk Selskab
Østersøen:
- Jens Ringsing, VKST
- Peter Rasmussen, Østdansk Landboforening
- Birgitte Moltke, suppleant, Landøkonomisk Selskab
Bornholm:
- Lennart Westh, Bornholms Landbrug & Fødevarer
- Rasmus Kofoed Brunke, Bornholms Landbrug & Fødevarer
Øresund:
- Kaare Larsen, Nordsjællands Landboforening
- Enok Vestergaard, Nordsjællands Landboforening
- Philip Madsen, suppleant, Nordsjællands Landboforening
Find kontaktoplysninger på VKST’s bestyrelsesmedlemmer, der er repræsentanter i de grønne treparter
