Grovfoder til heste – Demomark i Ry

8. september 2023

I torsdags var vi en lille flok konsulenter, der havde taget turen til Ry for at se en demomark udlagt med hestegræsblandinger og de enkelt-arter der ofte er at finde i hesteblandingerne.

Marken var udlagt i et samarbejde mellem DLF og Eva Lind Glerup, Erhvervsakademi Aarhus, Jordbrug og Byggeri. Marken er udlagt sidste år i havre, hvor den i efteråret er blevet topgræsset. I år der blevet taget ét slæt hvor det næste slæt var planlagt lige efter vores besøg. Formålet med marken er at se hvilke arter hestene foretrækker, samt lære mere om næringsindholdet af de forskellige enkeltarter og blandinger, så vi kan blive endnu klogere på hvordan vi sammensætter forskellige blandinger til forskellige typer heste.

Foruden en tur i demomarken og diskussion af friskprøveanalyser fra de forskellige arter og blandinger, var der også oplæg om forskellige projekter.

Det ene projekt omhandlede hvordan hestenes afgræsningsmønster påvirker indholdet og sammensætningen af kulhydrater i græsset samt fordøjeligheden af dem i forskellige græsarter. Projektet er en del af en projektrække ledet af Rasmus Bovbjerg Jensen, NMBU i Norge, sammen med en række specialestuderende.

Et andet projekt af Rebecca Stærk Larsen omhandlede vigtigheden af at få lavet analyser af sit grovfoder. Projektet undersøgte tæt på 30.000 analyseresultater for grovfoder fra Norge og Sverige. Projektet klarlagde med tydelighed, hvor svært det er at fodre sin hest korrekt, hvis ikke man får lavet analyser af sit grovfoder. Da det kun er ca. 2% af det analyserede foder der egner sig til heste i vedligehold, mens resten af foderet havde et betydeligt større energiindhold. Derudover viste analyserne også at proteinindholdet i grovfoderet svingede utrolig meget, og at der selv med grovfoder ad libitum er en stor sandsynlighed for at heste i selv let arbejde ikke blive forsynet med nok protein, eller at det går i den anden retning, og hesten i hårdt arbejde bliver underforsynet med protein.

Budskabet var derfor klart: Få lavet en analyse på grovfoderet, så din foderkonsulent kan sammensætte det korrekte foder. I sidste ende kan du spare penge på at vide præcis hvilket kraftfoder, du skal supplere med for at din hest er dækket ordentligt ind, og du derfor ikke handler i blinde.

Vi udtager gerne prøver til grovfoderanalyser. Læs mere her:

Grovfoderanalyse | Skal din hest trives og præstere sit bedste? (vkst.dk)

Det var en utroligt interessant dag, og vi fik alle meget med hjem til vores egen rådgivning. Vi glæder os derfor også til foråret, hvor den demomark vi har udlagt i samarbejde med DLF på Roskilde Tekniske Skole med hestegræsblandinger er klar til første slæt. I denne mark har vi valgt også at udlægge plots der lever op til bælgsædskravet, som vi har på Økologiske bedrifter, for at se hvad hestene siger til mere bælgsæd i markerne. Glæd jer til vores netværksmøde ude i demomarken til foråret i samarbejde med DLF.

Fore mere information, kontakt Økologikonsulent Josefine Vinfeldt Adler.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.