Har du husket det? Sådan vintersikrer du dine maskiner

21. november 2018

De fleste er snart færdige med at bruge marksprøjten og mange af de andre maskiner for denne sæson. Men arbejdet er langt fra slut, for det er tid til at vintersikre sprøjten, skifte til vinterdiesel og alt det andet, der er med til forlænge maskinernes levetid.

Her får du maskinrådgiver Christian Rabølles mini-guide til, hvad du skal huske, når du vintersikrer maskinparken.

Marksprøjten skal renses og frostsikres

-Det første du skal gøre er at rense filtre og dyser grundigt. Derefter skal sprøjten frostsikres med frostvæske eller sprinklervæske. Det er vigtigt at give sig tid til at komme rundt i alle krogene – haner, fyldeudstyr, bomme og dyser. Husk også at tjekke at det kommer ud til de yderste dyser, det snyder nogle gange, siger maskinkonsulenten.

-Det tager lidt tid, men det betaler sig fordi du slipper for frostsprængninger og i stedet for er klar til at køre på den første gode sprøjtedag i foråret, fortæller Christian Rabølle.

Vælg diesel efter årstiden

Det kan være fristende lige at starte mejetærskeren, hvis der skal flyttes rundt i maskinhuset. Men det kan blive besværligt, hvis du ikke har skiftet til vinterdiesel.

-Hvis mejetærskeren står med sommerdiesel i tanken skal man være meget varsom med at starte den – også selvom det kun er for en kort bemærkning. Dieselolien bliver uklar, tyktflydende og udskiller paraffin, som tilstopper filtre og giver motorstop. Så det skal man helst undgå helt, siger Christian Rabølle.

Olieselskaberne leverer 3 typer dieselolie afhængigt af årstiden, og de forskellige typer diesel kan klare forskellige forhold, så der skal holdes øje med både termometret, og hvad der er i tanken:

Sommerdiesel: sikret ned til minus 12 grader, leveres fra 1. april – 30. september

Efterårsdiesel: sikret ned til minus 18 grader, leveres fra 1. oktober – 30. november

Vinterdiesel: sikret ned til 24 grader, leveres fra 1. december – 31. marts

Få overblik over vedligeholdelsesopgaverne mens der er tid

Når maskinerne er vasket, smurt og stillet på plads for vinteren, er det oplagt at skabe sig et overblik over vinterens vedligeholdelsesopgaver.

-Lav en liste over det, der skal laves inden næste sæson og skab dig et overblik over, hvor mange sliddele du får brug for i den kommende sæson. Så har du et godt grundlag for at undersøge, hvor du får den bedste pris for de nye dele, siger Christian Rabølle.

Maskinkonsulenten opfordrer også til, at man overvejer om der er maskiner, der skal renoveres eller udskiftes, mens der er god tid til at analysere behovet og undersøge mulighederne. En analyse af maskinparkens økonomi er et værdifuldt redskab, der giver overblik over det reelle behov inden man køber nyt, og Christian Rabølle og hans kollega Søren Geert Jørgensen står klar til at hjælpe med sparring og maskinanalyser.

Fototekst: Landbrug & Fødevarers nye viceformand Thor Gunnar Kofoed har vintersikret sin avancerede Danfoil injektionssprøjte. Foto: Chr. Rabølle, VKST.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.