Hestebønner: Hvornår og hvordan skal de høstes?

22. august 2024

Af økologikonsulent: Per Jensen

Økologikonsulenterne, Ninna Boesen og Per Jensen, tog torsdag d. 15. august på en ’Tour de Hestebønnehøst’. Nogle marker er allerede klar til høst nu, og andre er først modne til september. Læs her; hvornår hestebønnerne er høstklare, og om du skal skårlægge?

Hestebønner er modne fra midt august til midt september. I år er markerne sået på meget forskellige tidspunkter. Det varierer derfor meget, hvornår hestebønnerne er modne og klar til høst. På vores tur så vi både marker, som var klar til høst nu, og marker som først er klar til høst til september.

På billedet ses en hestebønnemark ved Roskilde, som er klar til høst indenfor den næste uge. Stænglerne er ved at være tørre og gule. Alle bælgene er sorte og bønnerne hårde. Billede: Ninna Boesen.

På billedet ses en mark ved Sorø, hvor både bælge og stængler stadig er grønne. Der går min. et par uger før den er høstklar. Billede: Ninna Boesen.

Højden på planterne varierer også meget. I nogle marker er planterne 0,5 m høje og andre 1,5-2 m høje. I de marker, hvor planterne var tæt på 2 m høje, talte vi 15-20 bælge pr. plante. Det tyder jo på en god høst.

På billedet ses en hestebønnemark ved Sorø, som er næsten lige så høj som konsulenten. Billede: Ninna Boesen.

Du skal høste, når 90% af bælgene er modne

Hestebønner er klar til høst, når bælgene er sorte og bønnerne brune og hårde. Stænglen skal være tør ved høst. Du kan godt høste selvom vandprocenten i frøene er høj, så længe selve planten er tør.

Du skal høste, når 90% af bælgene er blevet sorte og kernerne er hårde. Der står ofte enkelte grønne planter i marken. Dem skal du ikke vente på. De har ingen betydning for høsten.

Høstes bønnerne til konsum, skal du ikke vente for længe, da det giver mere hestebønnebladplet, som giver pletter på frøene.

Fra midten af september falder vandprocenten ikke yderligere. Har du endnu ikke høstet på dette tidspunkt, skal du derfor høste så snart chancen byder sig.

Ved hestebønner til fremavl kan spireevnen skades ved for hård behandling. Tærskning skal derfor ske forsigtigt. Du skal tærske med lav cylinderhastighed og stor broafstand.

Grønbælg med bløde, grønne bønner. Den er langt fra høstklar. Billede: Ninna Boesen.

Sort bælg med brune, hårde bønner. Når 90% af bælgene ser således ud, er marken klar til høst. Billede: Ninna Boesen.

Hestebønner skal som udgangspunkt høstes direkte

Hestebønnerne har været meget vegetative i år pga. den vedvarende regn. Udviklingen af antallet af bælge har heldigvis ikke været påvirket af nedbøren, da bestøvningen af hestebønnerne ser ud til at være rimelig god.

Hestebønner skal som udgangspunkt ikke skårlægges. De besøgte marker havde en afgrøde højde på mellem 130-180 cm. Nederste bælge sad 25-40 cm fra jordoverfladen. Det betyder, at det er muligt at skårlægge hestebønnerne i år. Til gengæld gør plantehøjden det også nemmere at høste dem direkte.

Du skal kun skårlægge ved store problemer med ukrudt, som tidsler, kvik, kamille og bynke, der vil give høstbesvær og en øget vandprocent.

Skårlægningen forøger desuden høst kapaciteten på mejetærskeren, hvis denne er monteret med et pickupskærebord. Der er flere, som skårlægger fra en kant for at øge kapaciteten. Det kræver, at du har det rigtige udstyr.

En skårlagt afgrøde som høstes med alm. skærebord, øger ikke kapaciteten som pickup gør. Men med meget ukrudt giver det en nemmere tærskning, da ukrudtet nemmere ryger lige igennem mejetærskeren uden at blive høstet. Dermed slipper du for en masse ukrudtsfrø oppe i korntanken og videre ind på frølageret med en forøgelse af vandprocenten.

Hestebønner skal først skårlægges, når de er modnet af, dvs. bælgene er sorte og frøene er blevet hårde og har fået en brun farve. Skårlægning skal ske, når der er udsigt til en stabil periode på 5-10 dage. Det tager et stykke tid for de store frø at tørre op. Er vejret ustadigt som nu, så skal du høste direkte i stedet.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*