skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Husk Efterårsgødning Til Frøgræsmarken

Husk efterårsgødning til frøgræsmarken

Frøgræsset bør have næring til rådighed til efterårsvækst. Gylle kan tilføres frem mod midten af oktober. Hvis man har kontrakt med et frøavlsfirma, er det lovligt at udbringe gylle fra høst frem til 15. oktober. Det er forskelligt blandt frøarter om der er behov for efterårsgødning. Man bør stile efter følgende kvælstofmængder som det ses her i tabel 1:

Tabel 1. Kvælstofmængder til frøgræs 2022/2023 (Kilde: DSV)

 Det er dog vigtigt at være opmærksom på at kvæggylle optages langsommere. Derfor bør det tilføres allerede i september, mens svinegylle bedre kan vente til oktober.

Efterårspleje af frøgræsmarken

Frøgræsmarken bør forud for vinteren, hvor væksten holder en pause, være kun 5-10 cm lang. Den afpudses flere gange til denne længde i løbet af efteråret. Lavest i rødsvingel, længst i hundegræs og strandsvingel. Afpudsningen kan både foretages mekanisk eller gennem afgræsning af får. Får vil være bedre i stand til at afgræsse skuddene på de enkelte planter ensartet.

Ukrudtsbekæmpelse i frøgræsmarken

Ukrudtsbekæmpelse hænger, når den foretages af får, sammen med efterårsplejen. Samtidig med efterårsplejen bliver ukrudtet nemlig også bekæmpet af fårene, der afgræsser såvel græs som fremspiret ukrudt. Erfaringen tyder på, at får kan afgræsse marken helt i bund i efteråret uden at skade skuddene.

Mekanisk ukrudtsbekæmpelse er dog også en mulighed. Selv en nyligt forårsudlagt frøgræsmark kan ofte holde til den mekaniske ukrudtsbekæmpelse. Den mekaniske ukrudtsbekæmpelse kan foretages i alle rajgræsserne, rajsvingel, engsvingel, timothe, strandsvingel og hundegræs. Der skal harves i såretningen eller lidt på skrå af denne i blot 3-4 cm’s dybde.

Skrevet af økologikonsulent Martin Hansen

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV