Hvad er der råd til, når du har solgt ejendommen?

27. september 2019

Det spørgsmål har du sikkert stillet dig selv, hvis du overvejer at sælge din ejendom, men ikke har det fulde overblik over, hvor meget der er tilbage, når SKAT har fået sin del. 

Måske er du én af de mange, der har brugt ejendommen som pensionsopsparing og regner med at leve af overskuddet efter salget? Men hvad er der egentlig råd til?

Det spørgsmål stillede Jørgen Rasmussen og hans hustru sig selv for nylig. De går nemlig med overvejelser om at sælge ejendommen, der har været rammen om familiens liv gennem flere årtier.

– Det er jo rigtig, rigtig vigtigt at vide, hvad vi skal leve for, når vi ikke har forpagtningsindtægten mere, siger Jørgen Rasmussen fra Vestsjælland.

Avanceberegning giver overblik over økonomien

Har du et almindeligt skatteregnskab er din beskatning ved et salg ikke beregnet. I mange tilfælde kan der være tale om ret store beløb, som du skal betale skat af, og det kan have stor betydning for, hvilket beløb du kan købe en ny bolig for og leve for efterfølgende.

De tanker kan Jørgen Rasmussen nikke genkendende til, for også hos ham kredser tankerne om, hvad der egentlig er råd til, når ejendommen er solgt.

– Vi skal jo have kigget på, hvor meget der egentlig er at købe nyt hus for, når vi har solgt ejendommen, fortæller Jørgen Rasmussen.

Derfor har familien bedt om at få lavet en avanceberegning, så de kan få et bedre overblik over deres økonomi.

Endnu har de ikke fået beregningen og dermed overblikket over, hvad de har til rådighed, når ejendommen er solgt. Men de har hørt om folk, der er blevet overrasket over, hvad der egentlig er tilbage, når først SKAT har fået sin del.

– Vi vil gerne have et overblik over, hvad der er til rådighed bagefter, og om der kan blive til ferie og fornøjelser, det er da ret vigtigt, fortæller Jørgen Rasmussen, der planlægger endnu flere besøg hos børn og børnebørn efter salget.

Gør noget ved din pensionsopsparing – mens du kan

Uanset hvornår du sælger, så skal der altid laves en avanceskatteberegning i forbindelse med salget.

-Hvis du har ejet din landbrugsejendom i mange år, vil der sandsynligvis være en væsentlig forskel på den pris du købte ejendommen til og den pris, som du kan sælge din ejendom til i dag. Fortjenesten kaldes avancen – og den skal du betale skat af, fortæller skatterådgiver i VKST, Jan Jacobsen.

Han fortæller, at det kan være en rigtig god ide at få lavet avanceberegning op til flere år før man forventer at sælge ejendommen. Det giver nemlig mulighed for at rette op på økonomien, hvis der er behov for det:

– Hvis du får avanceberegningen lavet allerede nu, er du på forkant med situationen, og har mulighed for at tilpasse evt. andre pensionsopsparinger, hvis der er behov for det, siger Jan Jacobsen.

Vil du vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med en avanceberegning, så kontakt din økonomirådgiver i VKST. Du kan også vælge at blive ringet op.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)