Hvordan håndteres græs på skår efter store nedbørsmængder

3. juni 2022

Det sidste døgn er der mange steder kommet meget store mængder nedbør. Hvis man er så uheldig at have græs på skår og får disse store nedbørsmængder, vil det vanskeliggøre en god ensileringsproces, og man bør overveje at tilsætte ensileringsmiddel.

Det sidste døgns store nedbørsmængder er en meget uheldig kombination med græs på skår. Da det er rigtig mange foderenheder (FE), der gerne skulle reddes, bør man overveje om der i denne situation, skal tilsættes ensileringsmiddel. Normalt anbefaler vi ikke brug af ensileringsmidler ved ensilering af græs, da græssets indhold af sukker normalt er tilstrækkeligt højt til en sund ensilering.

Straks efter skårlægningen er sket begynder ensileringsprocessen, og når tidspunktet fra skårlægning til snitning udsættes grundet nedbør, vil en del af græssets naturlige sukkerindhold forbrændes på marken, og derved ikke være tilgængelig i selve ensileringen i siloen/markstak.

Hvis man er kommet i den situation, hvor græsset har ligget længe på skår, kan man forbedre ensileringen ved at tilsætte ensileringsmiddel. Til fugtig græsensilage med lavt sukkerindhold anbefales et ensileringsmiddel med homofermentative mælkesyrebakterier, og også gerne med tilsatte enzymer. Enzymerne vil gøre det tilbageværende sukker tilgængeligt og dermed fremme ensileringsprocessen.

Vent med at sprede eller vende græsset til at der igen er udsigt til tørt vejr. Snitlængden kan med fordel øges lidt ved høst af en våd afgrøde, da det mindsker saft afløbet.

Yderligere oplysninger kontakt

Planteavlskonsulent Gitte Rasmussen

Kvægrådgivningen  Jesper Hagelund

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)